Руската армия е страхлива и ще "побегне" при първите признаци на съпротива. Това обяви полковникът от запаса на въоръжените сили на Украйна Пьотр Недзелски в ефира на YouTube канала "Апостроф".

"Ако на руснаците се даде отговор, те ще побегнат. Бърборенето за "руския войник", "руския Ванка" - това е говорилня", подчерта той.

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Киев правел всичко, за да възпира Кремъл

Полковникът също изтъкна, че Русия води завоевателна война, а Украйна защитава своя дом.

Такива позиции от различни официални лица и експерти не са рядкост в Украйна. Така например Алексей Арестович, който е съветник по информационната политика на украинската делегация в тристранната контактна група за Донбас, настоя, че Киев "ще премине в настъпление" в случай на война с Русия.

По думите му Украйна ще се превърне в Афганистан за Русия, "само по-рязко". Той също така обеща да организира на Русия "ужасна месомелачка" и твърди, че само ядрените оръжия могат да бъдат по-добри от украинските ракети.

В Украйна призовават да се организира на Русия "нов Пърл Харбър"

В Украйна призовават да се организира на Русия "нов Пърл Харбър"

Предлагат и да се взриви Керченския мост

А политологът, доктор по социална икономика Зиновий Свереда, от своя страна призова за взривяване на Кримския мост и устройване на "нов Пърл Харбър" за Русия.

Отношенията между Москва и Киев се влошиха на фона на ситуацията в Донбас. Украинските власти многократно обвиняваха Русия в намеса във вътрешните работи на държавата, като подкрепя проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област, включително с оръжие.