Властите в Киев трябва да разработят стратегия за военното освобождение на Крим и Донбас - такъв призив отправи украинският политолог, доктор по социална икономика Зиновий Сверед в ефира на телевизия "Прямой".

По думите му "нормандският формат" е довел до никъде, а Германия и Франция неведнъж са заемали двусмислена позиция в преговорите, затова САЩ и Великобритания трябва да участват в диалога за Украйна.

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

А всички лоялни към Русия да бъдат изселени от полуострова

"Освен това, независимо дали ни харесва или не, Украйна трябва да има своя собствена стратегия за атака. Трябва да се отласнем, да се отдалечим от стратегията на отбраната и да погледнем в очите на нашите партньори", смята Сверед. Сред конкретните мерки той предлага да се взриви Керченския мост и да се организира "нов Пърл Харбър" за руския военен флот.

"Истинската отбрана е патриотично съзнание, нежеланието на народа да се предава при всякакви условия, възстановяването на своята армия и дори създаването на собствени космически сили", коментира политологът.

По негово мнение по този начин Украйна ще може да се сравнява с напредналите държави в защитата на своите интереси и тогава Великобритания и САЩ ще се отнасят към нея като към партньор.

Зеленски обяви удължаването на санкциите срещу Русия за главна задача на Украйна

Зеленски обяви удължаването на санкциите срещу Русия за главна задача на Украйна

Както и възстановяването на суверенитета на Украйна над Донбас

Това не е първото амбициозно изявление, направено от украински експерти и военни. Например бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов твърдеше, че крилатите ракети Р-360 от комплекса "Нептун" могат за няколко минути да унищожат руските кораби в Черно и Азовско море, както и Кримския мост.

Военният експерт Михаил Жирохов също заяви, че "Нептун" може да достигне до руските кораби в Новоросийск. Сверед по-рано беше предложил да се продаде земя на източната граница на страната на американски компании - за защита срещу агресията на Русия.

По думите на руския военен експерт Юрий Кнутов, в случай на атака на въоръжените сили на Украйна срещу Крим, руската армия ще отговори с удар не само по онези, които ще щурмуват полуострова, но и по базите и щабовете на противника. 

Зеленски разчита на Джо Байдън за освобождаване на Донбас

Зеленски разчита на Джо Байдън за освобождаване на Донбас

Кани САЩ да бъдат активни и в украинската "Кримска платформа"