Възстановяването на суверенитета на Украйна над Донбас е главната външнополитическа задача на Украйна. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по време на среща с посланиците на страната.

В същото време по думите на Зеленски въпросът за разширяването на санкциите срещу Русия и привличането ѝ към отговорност "за нарушения на международното право" заема важно място в дневния ред на украинската политика.

"На дневен ред е удължаването на санкциите и по-нататъшната работа по привличане на Руската федерация към юридическа отговорност за нарушения на международното право", заяви държавният глава, обръщайки се към посланиците на Украйна.

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Цели три причини правели невъзможно това

За главен външнополитически приоритет за страната той определи въпроса за мира в Източна Украйна. "Днес нашият основен външнополитически приоритет е установяването на мир, възобновяването на суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници", настоя Зеленски.

Украинският президент увери, че Киев подкрепя необходимостта от изпълнение на споразуменията, постигнати на срещата на лидерите на страните от нормандкия формат в Париж преди година, и подчерта, че това е възможно само при условията на Украйна. "Работим усилено, за да гарантираме, че споразуменията на лидерите на страните от Нормандската четворка в Париж се изпълняват. За една година успяхме да върнем почти сто граждани, да осигурим най-продължителния режим на прекратяване на огъня през всичките години на тази война. Крайната цел е да се сложи край на войната и да се осигури мир според нашите условия, условията на независима Украйна", подчерта украинският президент.

Съветът за сигурност обсъжда Украйна и Донбас

Съветът за сигурност обсъжда Украйна и Донбас

С участието на пратеници от самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск

Украинският държавен глава се обърна към дипломатите с призив да работят по-активно с международните партньори на Украйна. "Световната коалиция в подкрепа на Украйна трябва да бъде запазена, увеличена и укрепена", подчерта той.

Сред неотложните мерки за уреждане на ситуацията в Донбас на срещата на лидерите на страните от "нормандската четворка" в Париж бяха посочени всеобхватно прекратяване на огъня, извеждане на силите и техниката, размяна на затворници във формат "всички за всички", споразумение за откриване на нови контролно-пропускателни пунктове на линията на разделение.

Отделен параграф от комюникето беше посветен на политическата част от мирното уреждане на конфликта в Донбас. В него ставаше въпрос за необходимостта от трайно закрепване в украинското законодателство на специална процедура за местно самоуправление на отделни райони на Донецка и Луганска област и включване в законодателството на "формулата на Щайнмайер" във формата, съгласуван от Нормандската четворка и контактната група. Повечето от споразуменията остават неизпълнени.

Украйна обяви бойкот на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Украйна обяви бойкот на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Заседанието ще се проведе по инициатива на Русия