Съветът за сигурност на ООН ще проведе неформална среща за ситуацията в Украйна с участието на пратеници от самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР) в сряда.

Това каза говорител на руската мисия на ООН пред ТАСС.

"Срещата с участието на пратеника на ЛНР Владислав Дейнего и пратеника на ДНР Наталия Никанорова ще се проведе на 2 декември от 17:00 часа (българско време)", каза Фьодор Стржижовски, говорител на Руска мисия в ООН.

Той добави, че събитието ще се проведе по инициатива на Русия.

"Срещата беше организирана, за да предостави на страните по споразуменията от Минск, на членовете на Нормандия четворка и на всички заинтересовани членове на Съвета възможност да обсъдят трудностите при прилагането на Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН относно изпълнението на" Пакета от мерки за изпълнение на Минските споразумения" добави той.

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Цели три причини правели невъзможно това

Срещата на върха на нормандския квартет се проведе в Париж на 9 декември 2019 г.

Списъкът от неотложни мерки, които тя определи, включваше всеобхватно прекратяване на огъня, оттегляне на силите, обмен на военни пленници за всички и споразумение за откриване на повече контролни пунктове за разцепването линия.

Специална клауза в комюникето беше посветена на политическата част от уреждането на Донбас.

Той засегна въпроса за установяването в украинското законодателство на постоянна основа на набор от специални правила за самоуправление в някои области на Донецка и Луганска области и включването в законодателството на "формулата на Щайнмайер" по начина, по който беше договорено от нормандския квартет и контактната група.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Руслан Хомчак обяви в края на ноември, че няма "чисто военно решение" по въпроса за възвръщането на Донбас от Киев.

"Искам всички да разберат: не виждам чисто военно решение на въпроса в Донбас, а също и Генералният щаб на ВСУ".

По-рано постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Александър Лукашевич заяви, че украинските власти са провалили поръченията на ръководителите на страните от "нормандската четворка" в Париж, проведена през декември 2019 г. Според него Киев не си бил свършил работата да направи с постоянен характер закона за специалния статут на Донбас и да отразява особеностите на регионалното самоуправление в конституцията на страната. Механизмът за прилагане на закона за статута съгласно "формулата на Щайнмайер" също е "блокиран".

Украйна готова за размяна на затворници с Донбас

Украйна готова за размяна на затворници с Донбас

Иска това да стане до края на година

През април 2014 г. Киев започна "антитерористична операция" срещу самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република, които обявиха независимост след Майдана в Украйна и смяната на властта през февруари същата година. Според последните данни на ООН жертви на конфликта са станали около 13 хиляди души. Въпросът за уреждането на конфликта се обсъжда, включително по време на срещите в Минск на контактната група, която от септември 2014 г. насам вече е приела три документа за деескалация, но престрелките в Източна Украйнапродължават.

През януари 2015 г. Върховната Рада подписа декларация, в която Русия се нарича "държава агресор". Москва отрича обвиненията на украинската страна и ги нарича неприемливи.