Украйна възнамерява да бойкотира заседанието на Съвета за сигурност на ООН по формулата на Аррия, в което се очаква да участват представители на самопровъзгласилите се проруски Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). Това обяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

Заседанията по формулата на Аррия са неформални срещи за откровен обмен на мнения по различни въпроси.

Съветът за сигурност обсъжда Украйна и Донбас

Съветът за сигурност обсъжда Украйна и Донбас

С участието на пратеници от самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск

Онлайн събитието ще се проведе по-късно днес по инициатива на Русия и ще бъде посветено на изпълнението на Минските споразумения. За участие са поканени пълномощният представител на ЛНР в контактната група за Донбас Владислав Дейнего и ръководителят на външното министерство на ДНР Наталия Никонорова.

"Заседанието ще бъде бойкотирано не само от Украйна, но и от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Естония и Белгия. Тоест всички, с изключение на Русия, страни членки на ОССЕ, които сега са членове на Съвета за сигурност. Това е важен сигнал, тъй като ОССЕ участва в преговорния процес в рамките на Тристранната контактна група", уточни Кулеба пред "Укринформ".

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Цели три причини правели невъзможно това

По-рано първият заместник-посланик на Русия при ООН Дмитрий Полянски заяви, че Германия и Франция не са позволили излъчването на срещата с представителите на ДНР и ЛНР на сайта на ООН.

През 2014 г. Киев предприе "антитерористична" операция срещу самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, които обявиха независимост след Майдана в Украйна и свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович. Според последните данни жертви на конфликта са станали около 13 хиляди души. Въпросът за уреждане на конфликта се обсъжда на срещите на контактната група в Минск. Тя вече е приела три документа, но престрелките продължават.

Украйна готова за размяна на затворници с Донбас

Украйна готова за размяна на затворници с Донбас

Иска това да стане до края на година