Украинският президент Владимир Зеленски храни надежда в избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще помогне за освобождаването на Донбас. Това споделя в интервю за The New York Times украинският лидер, споделяйки близките си връзки с Байдън и неговото разбиране на особеностите на украинския манталитет.

Това действително ще помогне да се укрепят отношенията, ще помогне да се урегулира войната в Донбас и да се сложи край на окупацията на нашата територия. САЩ могат да помогнат, убеден е украинският президент.

Украйна била готова да приеме повече учения на НАТО

Украйна била готова да приеме повече учения на НАТО

Киев се стреми да засили сътрудничеството

Въпреки това Зеленски изказва своята благодарност да администрацията на президента Доналд Тръмп за поддръжката, включително и за ожесточаването на санкциите спрямо Русия. Той смята обаче, че американските власти биха могли да направят и повече. Например, активно да поощрят инвестициите в районите в близост до Донбас, но под контрола на официалните украински власти.

Зеленски призовава американският президент да помогне и по въпроса за връщането на Крим и припомня създаването на "Кримска платформа" и плановете на Украйна.

"Естествено, ние бихме искали да видим там тези страни, които играят ключова роля и са водещи гаранти за възвръщането и деокупацията на Крим... САЩ биха могли да бъдат лидери в тази посока", допълва Зеленски.

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

А всички лоялни към Русия да бъдат изселени от полуострова

Припомняме, конфликтът между Украйна и Русия за районите Донбас и Крим датира от 2013 година. Донбас е индустриално високоразвит регион на Украйна, със значителни ресурси, като на териториите, контролирани от самопровъзгласилите се републики ЛНР и ДНР, живеят около 3,8 милиона души. Украйна счита Русия за страна-агресор, но по думите на руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е "окончателно закрит". И до този момент има напрежение, включително и с оръжие по границите.  

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Цели три причини правели невъзможно това

В спорните територии са в сила т.нар. Мински споразумения, сключени с посредничеството на Европа през февруари 2015 година.

На ниво ООН Русия прави опити да узакони друг формат - по т.нар. формула на Аррия, която включва представители на самопровъзгласилите се проруски Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).