САЩ могат да наложат санкции срещу руското министерство на отбраната, редица предприятия в областта на отбраната и гражданската промишленост, едно от федералните държавни унитарни предприятия, свързани с администрацията на руския президент Владимир Путин, както и съдебно-медицинския център на Централната дирекция на вътрешните работи за област Нижни Новгород.

Това следва от черновия вариант на проекта за санкционния списък, който се подготвя от администрацията на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава руската държавна новинарска агенция "Новости", която е успяла да се запознае с документа.

Новите мерки са свързани с ограничения, които, съгласно проекта, искат да ударят 89 китайски компании, които си сътрудничат с военните, и 28 руски организации от авиационната, ракетно-космическата и ядрената индустрия, приборостроенето и двигателното строителство, както и научни центрове.

По-конкретно в списъка може да попадат институти на руската държавна корпорация "Росатом", участвали в създаването на модерни оръжия, две предприятия на "Роскосмос", както и производители на хеликоптери и самолетни двигатели, разработчици и доставчици на авиационни материали и системи за управление на въздушното движение.

По думите на източник на "Новости", запознат със ситуацията, ако санкциите бъдат одобрени, американските компании ще трябва да получават специален лиценз, за ​​да продължат всякакви контакти с руски предприятия.

Вчера Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу три руски организации ("Авиазапчасть", "Елекон" и Nilco Group) съгласно закона за неразпространението на оръжия за масово унищожение. Те забраняват на всяка американска правителствена агенция да прави бизнес с тези компании, а също така ги лишават от правото да им издават лицензи за прехвърляне на стоки под експортен контрол.

Конгресът призова Белия дом да наложи санкции за отравянето на Навални

Конгресът призова Белия дом да наложи санкции за отравянето на Навални

Приета е резолюция, която остро осъжда покушението...