Документ на контактната група по мерките за прилагане на договореностите от Минск е подписан. Това е заявил руски президент Владимир Путин, цинитиран от агенция Новости.

В рамките на преговорите в Минск е постигната договореност за прекратяване на огъня към 00 часа на 15 февруари, съобщава още Путин. Постигната е договореност за извеждане на тежката военна техника.

Освен това е постигната договореност с украинския президент Петро Порошенко военни експерти да направят оценка на ситуацията в Дебалцево.

Договорената декларация в Минск за урегулиране на украинската криза
Още...

Лидерите на сепаратистите са се съгласили да подпишат съгласувания от "нормандската четворка" документ, пише ТАСС.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е постигнато "сериозно споразумение", но че няма съгласие по всички пунктове.

Германският канцлер Ангел Меркел заяви, цитирана от Комерсант, че руският президент е успял да убеди опълченците в Донбас да се съгласят с примирието. "Ние не храним илюзии обаче, на първо място ни предстои още много работа по регулиране на кризата", казва Меркел.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко декларира, че Украйна никога няма да бъде федеративна държава.

В постигнатите договорености се включва:

  • Извеждане на тежката военна техника на киевските власти от фактическата линия, която съществува към днешна дата, а за опълчението на сепаратистите и линията, фиксирана от меморандума от Минск от 19 септември.
  • Съблюдаване на всички законни права на населението на Донбас.
  • Решаване на пограничните въпроси по споразумението с Донецката и Луганската народна република.
  • Привеждане в действие на съгласувания вече закон за особения статут на територията на ДНР и ЛНР.
  • Комплекс от въпроси от икономически и хуманитарен характер.

Според коментара на Путин, основният проблем при преговорите е било това, че киевските власти са отказали на контактуват с представителите на Донеската и Луганската народна република.

Нормандската четворка се надява, че до пълното прекратяване на огъня в Украйна страните от конфликта ще проявяват сдържаност, заяви още Владимир Путин.

Първи реакции след договореното в Минск
Още...

Преговорите за постигане на споразумение по ситуацията в Източна Украйна продължиха повече от 16 часа. В Минск цяла нощ лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия Владимир Путин, Петро Порошенко, Франсоа Оланд и Ангела Меркел водиха тежки преговори по регулиране на конфликта, който разкъсва страната вече близо една година.

Преди срещата от страна на анализатори и дипломати бяха изказани тези, че това е последната възможност за постигане на мир по дипломатически път.

Докато се водеха преговорите от МВФ обявиха, че ще отделят още 17.5 млрд. долара за Украйна.
Още...

Може би точно заради това преговорите тази нощ се оказаха и инфарктни. На два пъти форматът се променяше - от разговори "на четири очи" към разговори в присъствието на експерти и сътрудници.
След 13-тия час лидерите на Украйна и Русия излязоха от залата за преговори, последвани по-късно и от Оланд и Меркел, което беше възприето като постигнато споразумение, което редица медии обявиха. Нито един от дипломатите не направи изявление тогава.

Малко по-късно това се оказа само почивка между тежките преговори и Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд отново влязоха в залата. Най-късно на масата отново седна руският президент Владимир Путин.

Докато протичаха самите преговори се появиха редица информации за възловите проблеми от преговорите: Според неофициални източници, Русия се опитва да легализира анексията на Крим и до договори международно признание.

Ако се наруши примирието, няма да има нови срещи, обяви лидерът на Донецк
Още...

Според източници на агенция Новости, лидерите на Донецката и Луганската народна република настояват за извеждане на всички украински сили от Дебалцево.

Киев от своя страна не бил съгласен с предложената от Русия линия на разделение в Донбас и статута на самопровъзгласилите се републики.