САЩ и Великобритания предупредиха Русия да не проявява нова военна агресия срещу Украйна, а руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че застрашава сигурността на страната му. Това предаде Ройтерс.

Днес НАТО се събира, за да обсъди струпването на руски войски по границата с Украйна. На пресконференция преди срещата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази тревога от "необичайните" движения на руските части и "все по-войнствената реторика".

"Всякакви ескалиращи действия от страна на Русия тревожат Съединените щати... и всяка подновена агресия би довела до сериозни последици. През следващите дни ще се консултираме отблизо с партньорите от НАТО дали има други стъпки, които трябва да предприемем като алианс, за да укрепим отбраната си", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък коментира преди началото на разговорите, че намеренията на Русия са неясни. "Виждаме тежка техника, виждаме бронирани части, безпилотни самолети и десетки хиляди боеспособни руски войници", добави той.

Членовете на НАТО Великобритания и Германия направиха подобни изявления. "Ние ще застанем до останалите демокрации срещу злонамерената дейност на Русия. Всяко действие за подкопаване на свободата и демокрацията, на които се радват нашите партньори, би било стратегическа грешка ", заяви британският външен министър Лиз Тръс.

Германският ѝ колега Хайко Маас пък каза: "Подкрепата на НАТО за Украйна е непрекъсната... Русия ще трябва да плати висока цена за всякакъв вид агресия."

Зеленски предупреди: Украйна е напълно подготвена, ако Русия нападне

Зеленски предупреди: Украйна е напълно подготвена, ако Русия нападне

Мощната армия на Киев била напълно подготвена

Междувременно във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Украйна и западните ѝ съюзници, че застрашават сигурността на страната му и подчерта, че Москва може да отговори на подобни заплахи.

Лавров каза още, че Западът провокира Украйна да предприеме действия срещу Русия и ѝ влияе да използва сила в района на Донбас. По думите му Москва не изключва варианта Киев да "избухне във военна авантюра" срещу нея, особено след като от НАТО наскоро са увеличили частите си в региона.

Струпването на все повече руски войски по границите на Украйна в последно време предизвика притеснения и обвинения в подготвяне на военна агресия. Москва отхвърля твърденията. В понеделник Беларус обаче обяви съвместни военни учения с Русия на границата си с Украйна, което допълнително разтревожи Запада.

Руският президент Владимир Путин във вторник рязко предупреди НАТО да не разполага войски и оръжия в Украйна, заявявайки, че това представлява червена линия за Русия и ще предизвика силен отговор, пише АП

Коментирайки опасенията на Запада относно предполагаемото намерение на Русия да нахлуе в Украйна, той каза, че Москва е също толкова обезпокоена от ученията на НАТО близо до нейните граници.

Руският президент каза, че разширяването на НАТО на изток е заплашило основните интереси на сигурността на Москва. Той изрази загриженост, че НАТО в крайна сметка може да използва украинската територия за разполагане на ракети, способни да достигнат до командните центрове на Русия само за пет минути.

"Появата на такива заплахи представлява "червена линия" за нас", каза Путин. "Надявам се, че здравият разум и отговорността за собствените им страни и глобалната общност в крайна сметка ще надделеят."

Той добави, че Москва е принудена да се противопостави на нарастващите заплахи чрез разработването на нови хиперзвукови оръжия.

"Какво да правим?" каза Путин. "Ще трябва да разработим нещо подобно, за да се насочим към онези, които ни заплашват. И можем да го направим дори сега."

Той каза, че нова хиперзвукова ракета, която трябва да влезе на въоръжение в руския флот в началото на следващата година, ще бъде в състояние да достигне целите за сравнимо време.

"Също така ще са необходими само пет минути, за да се достигне до тези, които издават заповедите", каза Путин.

Той твърди, че за да се избегнат напрежението, Русия и Западът трябва да договорят споразумения, които да вземат предвид интересите на сигурността на страните.

Руският лидер отбеляза, че Русия е силно загрижена от ученията на НАТО близо до нейните граници, като посочи скорошно учение, в което участват американски стратегически бомбардировачи.

"Стратегически бомбардировачи, които носят прецизни оръжия и са способни да носят ядрени оръжия, летяха на около 20 километра от нашата граница", каза той. "Това представлява заплаха за нас."

Русия обяви плана за инвазия в Украйна за злонамерена пропаганда на САЩ

Русия обяви плана за инвазия в Украйна за злонамерена пропаганда на САЩ

"Трябва да успокоя всички. Нищо подобно няма да се случи"