Русия не крои никакви агресивни планове срещу Украйна. Това съобщи във вторник прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Кой кого ще атакува - Русия, Украйна или Украйна, Русия? Американски и украински медии твърдят, че Русия се готви за агресия срещу Украйна, за атака, а ние твърдим, че Украйна планира агресивни действия срещу Донбас, ЛНР и ДНР, това е нюанс, който трябва да бъде правилно разбран и правилно интерпретиран. Многократно заявяван на различни нива, че Русия няма да атакува никого, не крои никакви агресивни планове", каза Песков. 

По-рано Bloomberg публикува статия, позовавайки се на източници, според които американското разузнаване е разкрило плановете на Русия да атакува Украйна в началото на 2022 г. Изданието отбелязва, че в операцията могат да участват около 100 хиляди войници.

Според Песков, Русия е дълбоко обезпокоена от провокативните действия на въоръжените сили на Украйна на линията на съприкосновение в Донбас и подготовката на Киев за възможно военно решение на проблема.

"Ние сме дълбоко загрижени за провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовка за възможно военно решение на проблема с Донбас", каза той.

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

В отговор на струпването на военни сили от Русия на границата с Украйна

Коментирайки съобщенията на американските медии, Песков отбеляза, че САЩ може да изпратят военни инструктори в Украйна, че това "не трябва да се изключва", тъй като това вече е така. "Там пристигат военни съветници и оръжейни системи. Не само от САЩ, но и от други страни от НАТО. Всичко това води до по-нататъшна ескалация", каза говорителят на Кремъл и добави, че досега ЛНР и ДНР не са провокирали ситуацията по всякакъв начин.

Неспазването на споразуменията от Минск води до засилване на напрежението в Европа като цяло, каза Песков.

Отговаряйки на въпроса на украински журналист как Киев може да получи гаранции за сигурност от Русия, говорителят на Кремъл отбеляза, че "най-добрата гаранция за сигурност е изпълнението на Минските споразумения".

"Липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения е значителен дразнител и спусък, който води до повишаване на нивото на напрежението в Европа като цяло, това е очевиден факт", каза Песков.

Според него "говорим за тема за преговори по същество и всичко това трябва да се обсъди от всички страни в пряк диалог". В същото време, добави той, начинът на подобно обсъждане трябва да бъде определен от външните министерства, "модалностите ще бъдат разработени и след това приложени".

НАТО помага изпреварващо на Украйна в ситуацията с Русия

НАТО помага изпреварващо на Украйна в ситуацията с Русия

"Увериха ме в безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна"

Кремъл осъди във вторник новия кръг от санкции във връзка с газопровода "Северен поток 2", наложен от Съединените щати. Мерките са насочени към два кораба и компания, работеща по проекта.

"Санкциите от "Северен поток" са продължение на тази санкционна политика, от която Вашингтон упорито не желае да се откаже... Разбира се, това е нещо, към което имаме изключително негативно отношение, говорихме за това неведнъж. Но отново, считаме това за незаконно, погрешно, особено на фона на толкова напрегнати опити за развитие на загубения по-рано диалог", коментира Песков.

Опитите на САЩ да водят "диалог чрез санкции" с Русия са неприемливи и нарушават международното право, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

"Американската администрация, независимо дали е републиканци или демократи, от няколко години се опитва да усложни руско-европейското енергийно сътрудничество", каза той, отговаряйки на въпросите на журналистите.

Посланикът припомни, че първоначално са се опитвали да нарушат завършването на строителството на газопровода във Вашингтон, но това не успява. "Сега се опитват да забавят въвеждането в експлоатация на съоръжението. И това е с едновременни призиви към Русия да увеличи енергийните доставки за Европа, за да минимизира последствията от кризата с горивата", подчерта ръководителят на руската дипломатическа мисия.

"Диалогът чрез санкции е неприемлив и нарушава международното право. Ние разглеждаме всички опити срещу руския износ на петрол и газ за Европа като нелоялна конкуренция, която подкопава принципите на свободния пазар", каза той.

Москва категорично отхвърля обвиненията срещу себе си "по отношение на руската енергийна политика".

"Подобни изявления показват неуважение от страна на САЩ към собствените им съюзници, които са готови да изграждат дългосрочно взаимноизгодно сътрудничество с нашата страна. Доказахме на практика, че сме надеждни партньори в енергийната сфера", добави дипломатът.

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Предложиха законодателство, което ще наложи задължителни санкции

Съединените щати поемат функциите на прокурор и съдия, като налагат санкции срещу проекта на водещите страни от друг континент, ръководейки се от вътрешен закон за енергийна сигурност, коментира заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев, коментирайки изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за нови ограничения на газопровода "Северен поток 2".

"И така, светът по американски е очертан съвсем ясно: можете да кажете само това, което отговаря на генералната линия, а вместо международното право действат вътрешни актове на САЩ, според които самият Вашингтон поема функциите на прокурор, съдия и съдия-изпълнител, конфискувайки чуждо имущество по свое усмотрение".

Той подчерта, че като част от вътрешния си закон за енергийна сигурност САЩ обявяват за конфискуван кораб на компания, която не е причинила ни най-малка вреда на самата Америка. "И това се прави вместо реално съдействие на европейските съюзници - насочването на американския газ с "молекулите на свободата", което преди година буквално наложи на Европа като алтернатива на по-евтиния газ от Русия. Нищо лично - Азия днес плаща повече за "молекули", допълва Косачев.

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

Държавният департамент представи в Конгреса доклад...