САЩ обмислят възможността да изпратят в Украйна военни съветници и различни оръжия, включително преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

"Администрацията на Байдън оценява възможността за изпращане на военни съветници и ново оборудване в Украйна, включително въоръжение", отбелязва американският телевизионен канал.

Твърди се, че тези стъпки са отговор на струпването на военни сили от Русия на границата с Украйна.

Абсолютно невярно е, че се подготвя инвазия в Украйна, уверяват от руското разузнаване

Абсолютно невярно е, че се подготвя инвазия в Украйна, уверяват от руското разузнаване

Нетипични изявления от страна на руските тайни служби

По данни на осведомени източници на телевизията, обсъждането на помощта за Украйна се провежда на фона на опасенията в Киев за предполагаема инвазия от страна на Русия, което Москва отрича.

"По думите на източници, в пакета от помощта може да влизат противотанкови ракети Javelin, както и минохвъргачки. Обсъждат се и системи за противовъздушна отбрана като ракетите Stinger", допълва CNN.

В същото време в Белия дом, по информация на телевизията, имало и друга позиция, според която изпращането на такова въоръжение може да бъде преценено от Русия като ескалация. При това военни съветници може да бъдат изпратени в региона, но "не е ясно дали те ще се озоват в Украйна".

Русия разтревожена от въоръжаването на Украйна, подкрепяно от САЩ

Русия разтревожена от въоръжаването на Украйна, подкрепяно от САЩ

Песков обвини Украйна в провокативни действия

Говорителката на Белия дом Джен Псаки отказа да коментира тази информация.

Киев и западните държави наскоро изразиха загриженост относно засилването на агресивните действия от страна на Русия близо до границите на Украйна. От своя страна Москва настоява, че Русия премествала войски на своя територия и по своя преценка, като страната никого не е заплашвала и не заплашва.

Кремъл нарече американските опасения за Украйна "истерия"

Кремъл нарече американските опасения за Украйна "истерия"

НАТО да сложи край на провокациите си до нашите граници, поиска Дмитрий Песков