Кремъл обяви, че бил разтревожен от подкрепян от САЩ тласък за снабдяване на Украйна с модерни оръжия, но настоя, че американските медии, които предположиха, че Русия е готова да атакува Украйна, се използвали дезинформационна кампания, информира "Ройтерс".

Началникът на военното разузнаване на Украйна уточни пред изданието Military Times този уикенд, че Русия има над 92 000 войници, струпани около украинските граници и се подготвяла за атака до края на януари или началото на февруари.

Кремъл нарече американските опасения за Украйна "истерия"

Кремъл нарече американските опасения за Украйна "истерия"

НАТО да сложи край на провокациите си до нашите граници, поиска Дмитрий Песков

Кирило Буданов посочи, че подобна атака вероятно ще включва въздушни удари, атаки с артилерия и бронирани машини, последвани от въздушнодесантни нападения в Източна Украйна, десантни атаки в Одеса и Мариупол и по-малко нахлуване през Беларус.

Подобни предупреждения, често произлезли от неназовани хора, запознати с въпроса, се появиха в някои американски медии, а САЩ, НАТО и Украйна изразиха безпокойство относно придвижването на руски войски близо до Украйна през последните седмици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли идеята за възможна руска атака и настоя, че самата Москва била обект на дезинформационна кампания.

Блинкън: САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

Блинкън: САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

"Не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но ние знаем какво се е случвало в миналото, каза държавният секретар

"Това е нагнетяване на напрежението и е поредният опит да се представи Русия като тази, която заплашва процеса на уреждане на ситуацията (в Източна Украйна)", отбеляза Песков.

"И разбира се, не можем да изключим, че това е прикритие за агресивни мечти, които Киев може да има. Имам предвид агресивни мечти за евентуално желание за решаване на проблема на югоизток със сила", допълни говорителят на Владимир Путин.

Отношенията на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като Москва подкрепи сепаратистите, които завзеха обширна част от Източна Украйна, територия, която Киев казва, че иска обратно. През същата година Русия също така анексира украинския полуостров Крим.

Песков обвини Украйна в провокативни действия.

Русия се надява САЩ да слушат експертни оценки за Украйна

Русия се надява САЩ да слушат експертни оценки за Украйна

Москва приветства, "когато вместо халтурни русофобски клишета, експертите дават балансирани и разумни подсказвания на администрацията на САЩ"

"Киев сам укрепва своите сили, на Киев се помага да укрепва силите си, на Киев се доставят значително количество оръжия, включително модерни високотехнологични оръжия", изтъкна Песков пред репортери.

"И ние наблюдаваме това с голяма тревога, знаейки значителното влияние на екстремистки настроени политици в Украйна", коментира още той.

Украйна казва, че подобрява бойните си способности, за да се защити от нова възможна руска агресия.

Русия ще отговори на провокации на НАТО и ЕС и заиграването с милитаристи в Украйна

Русия ще отговори на провокации на НАТО и ЕС и заиграването с милитаристи в Украйна

Лавров: Организират някакви тренировъчни военни мисии, заплашват, че ще превземат Донбас със сила, посягат на руския Крим

Москва отдавна се противопоставя на идеята за присъединяване на Украйна към НАТО, а напоследък изрази все по-сериозни опасения относно разширяването на отношенията на западния военен алианс с Украйна.

"Разбира се, че броят на провокациите расте и расте значително. Нещо повече, тези провокации се извършват с оръжия, доставяни от страни от НАТО", отбеляза Песков.

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Лавров: От една страна изглеждат сериозни хора, от друга са смешни, от трета, е много опасно