Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, че всяко потенциално разширяване на НАТО в Украйна е "неприемливо", съобщава ТАСС.

Москва счита, че НАТО се опитва да измами Русия за плановете да се сближи с нея, като постави военната си инфраструктура в Украйна. Освен това той определи действията като "провокативни", като добави, че Русия ще отговори, за да "защити и гарантира своите интереси и своята сигурност".

Действията на НАТО в Украйна показват възможността за повторение на сценария с разширяване на алианса на изток, като същевременно се уверява, че няма такива планове, добави Песков.

"Президентът Путин вчера ни напомни за нашето доста близко минало, когато Руската федерация беше измамена, говоря на прост човешки език, на Русия беше обещано, че НАТО няма да отиде по-далеч на изток, но след това те измамиха - НАТО отиде по-на изток", каза говорителят на Кремъл.

"Сега се наблюдава много подобен сценарий. Виждаме дрейфа на военната инфраструктура на алианса на изток, виждаме бързия процес на въоръжаване на Украйна от страните от НАТО, провокативните действия на НАТО", подчертава Песков.

Москва смята за неприемливи плановете за по-нататъшно разширяване на НАТО на изток. "Повторението на близкото минало е крайно неприемлив сценарий за нас", каза Песков.

НАТО предупреди Русия за натрупването на военни сили до Украйна

НАТО предупреди Русия за натрупването на военни сили до Украйна

Столтенберг предупреди Русия, че западният военен алианс стои с Украйна

Потенциалът за конфликт в отношенията на Русия със западните страни продължава да се натрупва, Западът категорично не иска да търси баланс на интересите и да води бизнес на равни начала, коментира по-рано ръководителят на руската дипломатическа служба Сергей Лавров.

"Говорихме, разбира се, за нашите отношения със западните страни, където се натрупва много конфликтен потенциал, преди всичко защото Западът категорично не иска да прави бизнес на равнопоставена, взаимноизгодна основа, не иска да търси баланс на интересите, иска да популяризира изключително и единствено собствената си визия за решение на този или онзи проблем".

Според него това започва още през 90-те години, когато Западът започна да нарушава обещанията, дадени към Москва да не разширява НАТО на Изток.

Ескалацията в Черно море се използва от Киев, за да се представи като "жертва на руската агресия", обяснява Лавров.

"Руският президент Владимир Путин доста ясно очерта нашите оценки за случващото се в Черноморския регион. Виждаме умишлени провокации, ситуация, която неведнъж е описвана от художници, режисьори и писатели. Всичко, което се случва сега, до голяма степен отразява желанието на киевския режим да се представи като жертва на "руска агресия", което те понякога виждат, а след това отричат".

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас

Според Лавров в Киев има политици, включително украинският президент Владимир Зеленски, които биха искали да "раздуят страстите" и много биха искали "да извършат някаква провокация, така че Русия да се разпадне". "С надеждата, както вече казах, на принципа, изразен от Остап Бендер: чужбина ще ни помогне".

Той определя за "абсолютно безотговорни" изявленията на американския министър на отбраната Лойд Остин, който гарантира членството на Украйна в НАТО и изявленията на неговия колега, британския министър на отбраната Бен Уолъс, който каза, че Великобритания ще строи военноморски бази в Азовско море, а също така ще изпратят своите парашутисти - около 600 души - да защитават Украйна от Русия.

"От една страна, те изглеждат сериозни хора, от друга страна, това е смешно, а от трета страна, това е много опасно, защото може би го правят само, за да отвлекат вниманието от някои други проблеми. Британците сега обикновено трябва да размахват нещо някъде на международната арена, тъй като те напуснаха ЕС, не могат да свикнат с новата си позиция и сега прокламират концепцията си за "глобална Великобритания"".

"Тези сериозни хора не могат да не разбират, че в Украйна има много хора на различни позиции, които просто чакат Западът да извърши такава провокация, която неизбежно ще доведе до нашия отговор. Това трябва да се разбира много ясно във всички западни столици, особено във Вашингтон. Защото без Вашингтон там никой няма да каже нито дума, нито да си мръдне пръста", заключи Лавров.

Борис Джонсън предупреди: военен авантюризъм на Русия ще бъде трагична грешка

Борис Джонсън предупреди: военен авантюризъм на Русия ще бъде трагична грешка

По-конкретно по границите на Полша и Украйна