Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия в понеделник, че западният военен алианс стои до Украйна на фона на голяма и необичайна концентрация на руски войски по границите на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Подчертавайки, че важното сега е да се предотврати излизането на ситуации извън контрол, Столтенберг призова Русия да бъде прозрачна по отношение на военните дейности, да намали напрежението и да предотврати ескалация.

"Трябва да сме ясни, трябва да сме реалисти по отношение на предизвикателствата, пред които сме изправени. И това, което виждаме, е значително, голямо руско военно натрупване", каза Столтенберг на пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел.

НАТО не е постигнал консенсус за присъединяването на Украйна

НАТО не е постигнал консенсус за присъединяването на Украйна

Северноатлантическият алианс е засилил отношенията с Украйна, но уточни, че тази страна не е обект на пети член

Той каза, че не иска да спекулира за намеренията на Русия, но добави: "Виждаме необичайна концентрация на войски и знаем, че Русия може да използва този тип военни способности преди да провежда агресивни действия срещу Украйна".

Движенията на руските войски през последните дни предизвикаха опасения от евентуална атака. Москва отхвърли подобни предложения като подстрекателни и се оплака за увеличаване на активността в региона от трансатлантическия алианс на НАТО.

Натрупването на войски по границата, което Украйна миналата седмица оцени на 100 000 души, е опасно, каза Столтенберг, защото намалява времето за предупреждение, ако Русия реши да "проведе военна агресивна акция срещу Украйна".

"Това отчасти са сили близо до границата между Русия и Украйна, но отчасти войските и способностите са в Украйна, тоест те са в Крим, който е незаконно анексиран, а също така виждаме бойците, сепаратистите в Донбас, която също е част от Украйна, подкрепяни и подпомагани от Русия", каза той.

Шойгу: Военнополитическата ситуация в Европа деградира

Шойгу: Военнополитическата ситуация в Европа деградира

Натрупването на военно присъствие на НАТО в близост до руските граници продължава

Източник от НАТО, помолен да опише как Русия ще разположи военното си оборудване към Украйна, каза: "Голямо оборудване като танкове, самоходна артилерия и бойни машини на пехотата се премества през нощта, за да се избегнат снимки, които се показват в социалните мрежи и медии, както направиха по време на натрупването на руската армия през пролетта.

"Може да се случи и в двете посоки", каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред репортери също в понеделник, в рамките на среща с колегите си от Европейския съюз.

Западът не може да изключи руска атака срещу Украйна, докато международното внимание е фокусирано върху миграционната криза в Беларус или че Русия установява постоянно военно присъствие в Беларус.

"Не бих изключил това като възможност", каза той.

"Разширеното военно присъствие на НАТО в Черноморския регион и балтийските страни има отбранителен характер и не заплашва Русия", обясни Столтенберг.

Путин не вижда нужда от ескалация в Черно море с НАТО и отказа внезапните учения

Путин не вижда нужда от ескалация в Черно море с НАТО и отказа внезапните учения

Но руската стратегическа авиация ще продължи да лети, защото корабите на НАТО са със стратегически оръжия