Руският президент Владимир Путин отхвърлил предложението на министерството на отбраната да проведе внезапни военни учения в Черно море в отговор на дейността на НАТО, защото не иска да ескалира напрежението в региона, съобщава "Ройтерс".

Русия се оплака от опасно увеличаване на военната активност от страна на САЩ и техните съюзници в Черноморския регион с по-голяма активност на западните шпионски самолети, повече полети на стратегически бомбардировачи и присъствието на два военни кораба на САЩ.

Част от дейността се извършва в околностите на Крим, черноморския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. и който Киев иска обратно.

Напрежението е високо и заради това, което САЩ нарекоха, тревожно натрупване на руска армия близо до Украйна и противопоставяне на мигрантите между Беларус, близък съюзник на Русия, и Европейския съюз.

В интервю за държавна телевизия, публикувано на сайта на Кремъл, Путин казва, че не иска да подклажда напрежението в района на Черно море.

"Трябва да кажа, че нашето Министерство на отбраната имаше предложение да проведем собствени внезапни учения в тези води. Но вярвам, че това би било безсмислено и че няма нужда да се увеличава напрежението там", каза Путин.

"Така че министерството на отбраната се ограничава до ескортиране на самолети и кораби на НАТО", каза Путин.

САЩ заявиха, че техните военни кораби са в Черно море, за да засилят сътрудничеството със съюзниците от НАТО в региона.

"Съединените щати и техните съюзници от НАТО наистина провеждат непланирани учения, искам да го подчертая, непланирани учения във водите на Черно море", каза Путин.

"Това е сериозно предизвикателство за нас."

Русия едностранно е прекратила полетите на своята стратегическа авиация, но без да чака реципрочна стъпка от американските партньори, коментира Путин, съобщава ТАСС.

Русия едностранно спря подобни полети. "Но нашите американски партньори продължиха. Ние чакахме, чакахме - и чакахме около пет години, според мен, приблизително и възобновихме тези полети. Така че тук няма нищо изненадващо, ние летим от няколко години".

САЩ и техните съюзници от НАТО са "формирали доста мощна корабна група" в Черно море и се използва и авиация, включително стратегическа.

Това, каза Путин, отчасти е обяснение за "къде и как летят руските стратегически ракетоносачи". Защото Западът, въпреки че използва в ученията "доста стари самолети", носи на борда на такива кораби стратегически оръжия.

Той уточни, че руската стратегическа авиация ще участва в съвместни учения с Беларус. А Западът "провежда постоянно, редовно и нередовно учения, непланирани, от различен вид".

Путин съзря сериозно предизвикателство за Русия в ученията на НАТО в Черно море

Путин съзря сериозно предизвикателство за Русия в ученията на НАТО в Черно море

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Русия и Запада