Руският президент Владимир Путин коментира в интервю за руските държавни телевизии, че непредвидените военни учения на НАТО в Черно море били сериозно предизвикателство за Москва, информира "Франс прес".

"САЩ и техните съюзници от НАТО провеждат непредвидени учения в Черно море. Не само с много мощна военноморска група, но и с авиация, в това число и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас", изтъкна Путин.

Русия пропищя от шпионски самолети на НАТО над Черно море

Русия пропищя от шпионски самолети на НАТО над Черно море

Руските радари били засекли шест разузнавателни самолета през последните 24 часа

Той изглежда визираше участието на няколко американски военноморски кораба в ученията в Черно море, за които Москва отбеляза по-рано тази седмица, че ги наблюдава.

Путин добави, че руското военно министерство "имаше предложение за провеждане на собствени непредвидени учения в същите тези води, но смятам, че това не е уместно и че няма нужда да се влошава още повече ситуацията".

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Москва и Запада, по-конкретно след анексирането на Крим през 2014 г. от Русия. Няколко страни членки на НАТО - Турция, България, Румъния - са освен това с излаз на Черно море, където западният военен алианс провежда редовно учения и извършва редовно патрули.

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край границите на Русия над Черно море

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край границите на Русия над Черно море

Разузнавателният самолет E-8C

Изявленията на руския президент идват в момент, в който Вашингтон изрази безпокойство от придвижването на руски войски близо до границата с Украйна и предупреди Москва срещу евентуална инвазия. ЕС също изрази безпокойството си вчера относно движението на руски войници. А говорител на европейската дипломация заяви, че страните членки обменят мнения със САЩ и Великобритания по този въпрос.

Путин от своя страна обвини Украйна, че използва дронове турско производство срещу проруските сепартисти в Източна Украйна, нещо, което Париж и Берлин също разкритикуваха.

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас