Американски разузнавателен самолет E-8C е бил засечен близо до руските граници над Черно море. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от РИА Новости.

"На 9 ноември между 14:15 и 19:28 ч. над акваторията на Черно море беше открит самолет за разузнаване на наземни цели и команден пункт за нанасяне на удари E-8C на военновъздушните сили на САЩ", се уточнява в прессъобщение на руското военно ведомството.

През цялото това време той е бил съпровождан от руски радарни станции.

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас

Самолетът, който е излетял от авиобазата Рамщайн в Германия, е патрулирал във въздуха 5 часа и 13 минути. Минималното приближаване към руската граница е било 35 километра.

Вчера руските военни обявиха, че Пентагонът изучавал Черно море като театър на възможни военни действия в случай на подготовка от страна на Киев на силово решение на конфликта в Донбас. Освен това руското военно ведомство увери, че целта на действията на Вашингтон била "военното овладяване на територията на Украйна".

Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и дронове в близост до границите на Русия се е увеличила значително, твърдят руските военни, като призоваваха нееднократно западните си партньори да се откажат от подобни действия, но реакция нямало.

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

Русия е категорична, че няма да позволи никакви провокации