Русия следи движенията на военните кораби на САЩ в Черно море и няма да позволи никакви провокации от тяхна страна. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Спутник".

"Когато кораб на страна извън региона влезе в Черно море, когато си дадем сметка, че на борда му има високо прецизни оръжия с далечен обсег, т.е. не е на туристически круиз, разбира се, че го наблюдаваме, ескортираме го и осъзнаваме, че във всеки момент е възможна провокация, както наскоро се случи с британския кораб. Разбира се, не трябва да допускаме това", категоричен бе той.

Шойгу посочи, че става въпрос за "почти постоянен опит" да бъде проверено до каква степен Русия е подготвена и цялата й система по брега на Черно море е в изправност.

Министърът заяви, че САЩ не са единствената страна, която осъществява този вид контрол и кампании. "Известно ми е, че ще се проведат военни учения с нашите съседи, с грузинския и с украинския флот. Е, ние също провеждаме учения и ще продължим да го правим", категоричен бе той.

Русия: Британия и САЩ искат конфликт в Черно море и ще получат военен отговор за нарушения

Русия: Британия и САЩ искат конфликт в Черно море и ще получат военен отговор за нарушения

Рябков: Могат да отричат реалността, но това са териториални води на Русия, не на Украйна