Западът умишлено подвежда населението си за инцидента с британския разрушител в Черно море, като Вашингтон и Лондон се опитват да изкривят същността на случилото се, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, съобщава ТАСС.

"Видеопоследователността на разговорите между командването на нашия кораб на бреговата охрана и командването на британския кораб, публикувана от руската Федерална служба за сигурност, не просто поставя точка, а напълно затваря сюжета със злонамерени опити от високопоставени длъжностни лица в Лондон и някои представители на американската администрация, да се изкриви същността на случилото се"

"Обществеността в Лондон и като цяло в западните столици умишлено се заблуждава от отговорните лица, от британското ръководство за това какво се случи", обяснява Рябков.

БиБиСи от борда на разрушителя: Враждебни руски предупреждения в украински води

БиБиСи от борда на разрушителя: Враждебни руски предупреждения в украински води

Журналистът Джонатан Бийл снима на точното място и в точното време

В ситуацията с навлизането на британския разрушител в териториалните води на Русия, Вашингтон и Лондон не само отричат реалността на собствеността върху Крим, но се опитват да предизвикат конфликт с действията си, допълва той.

"Вашингтон продължава да жонглира с термина "дезинформация" по отношение на линията, която следваме в момента в информационното пространство. Дезинформацията е твърденията на Вашингтон, че Крим не е част от Руската федерация. Това е най-грубата, цинична, вредна дезинформация от всички възможни".

"Причината за случващото се е, че колегите във Вашингтон и Лондон не просто отричат реалността, отричат живота, те се опитват с действията си да запалят ситуацията и всъщност да предизвикат конфликт", коментира Рябков.

Русия предупреди за ужасни последици при провокации като с британския разрушител

Русия предупреди за ужасни последици при провокации като с британския разрушител

"Ако нашите (западни) колеги не разбират, можем да бомбардираме не само курса, но и целта"

Навлизането на британски разрушител в руски териториални води е нарушение на международното право, Русия ще защитава своите граници с всички налични средства, включително военни, подчертава той.

"Това е пълно противоречие с нормите на международното право, без значение какво казва в микрофона си командирът или старши помощник на разрушителя Defender, когато в отговор на предупреждения от руския патрулен кораб на ФСБ той измърмори, че корабът на британския флот следва международно признат маршрут в териториалните води на Украйна и по този начин отговаря на международното право".

"Това не са териториалните води на Украйна, това са териториалните води на Руската федерация, това е нашата граница. Ще я защитим с всички средства, с които разполагаме, включително военни", обясни Сергей Рябков.

Джонсън вижда разрушителя на правилното място и не признава руската анексия на Крим

Джонсън вижда разрушителя на правилното място и не признава руската анексия на Крим

Великобритания защитава закона, премиерът споменава и самолетоносача HMS Queen Elizabeth