Руското външно министерство предупреди, че всеки, който извършва провокации, подобни на инцидента с британския разрушител HMS Defender, станал вчера (23 юни), щял да се сблъска с ужасни последици според руския заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от "Спутник".

Рябков също така настоя пред журналисти, че сигурността на Русия била на първо място, като добави, че страната може да апелира към здравия разум и да призове други страни да спазват международното право, но ако такава позиция не помогне, Русия може да използва своите въоръжени сили за защита на своите граници.

"Ако нашите (западни) колеги не разбират, можем да бомбардираме не само курса, но и целта", добави заплашително той.

Руски кораби с предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море, Су-24М мята бомби

Руски кораби с предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море, Су-24М мята бомби

Взривоопасната случка се е разиграла край бреговете на Крим

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова настоя, че Москва смята инцидента с британския разрушител в Черно море за груба провокация. Британският посланик вероятно ще бъде привикан в Министерството на външните работи на Русия през следващите дни.

Вчера руското военно министерство обяви, че Черноморският флот и граничните сили за сигурност са прогонили HMS Defender, който бил навлязъл в териториалните води на Русия.

Според министерството разрушителят е бил предупреден, че ако премине държавната граница, ще бъде използвано оръжие, но той не реагирал. Руски самолет Су-24М бил извършил "предупредителна бомбардировка" по набелязания курс на движение на британския кораб.

Британските военни обвиниха Русия в лъжа - не била стреляла срещу разрушителя в Черно море

Британските военни обвиниха Русия в лъжа - не била стреляла срещу разрушителя в Черно море

"Никакви предупредителни изстрели не са изстрелвани по HMS Defender"

След инцидента военният аташе на британското посолство в Москва беше извикан в руското министерство на отбраната.

Междувременно министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс обаче настоя, че руските кораби само са наблюдавали преминаването на разрушителя в международни води, докато той е извършвал рутинен транзит от Одеса към Грузия през Черно море, като никакви предупредителни изстрели не са били изстрелвани срещу него. Британските военни също така добавиха, че Русия е провеждала учебни стрелби в Черно море, за което предварително е предупредила морската общност.

Руските военни пуснаха видео от прелитането над британския разрушител

Руските военни пуснаха видео от прелитането над британския разрушител

На кадрите се вижда как самолетът се движи редом до кораба