Министерството на отбраната на Великобритания отрече твърдението на руското правителство, че в Черно море са били изстреляни предупредителни изстрели срещу кораб на британския кралски военноморски флот, информира "Франс прес".

"Никакви предупредителни изстрели не са изстрелвани по HMS Defender. Корабът на Кралския военноморски флот извършва невинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право", уточниха британските военни.

По-рано руското военно ведомство обяви, че гранични патрулни кораби са изстреляли предупредителни изстрели и че самолет Су-24М е хвърлил четири бомби като предупреждение към британския разрушител.

Руски кораби с предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море, Су-24М мята бомби

Руски кораби с предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море, Су-24М мята бомби

Взривоопасната случка се е разиграла край бреговете на Крим

Ала британското министерство на отбраната отбеляза: "Ние вярваме, че руснаците предприемат оръжейни учения в Черно море и са предоставили на морската общност предварително предупреждение за тяхната дейност. Никакви изстрели не бяха насочени към HMS Defender и не признаваме твърдението, че по неговия път са били хвърлени бомби."

Британският военен министър Уолъс уточни в изявление, че HMS Defender е извършвал "рутинен транзит от Одеса към Грузия през Черно море".

"Както е нормално за този маршрут, той влезе в международно признат коридор за разделяне на трафика", каза той.

"Той излезе от този коридор безопасно в 11:45 часа (българско време). Както е обичайно, руските кораби вървяха по петите на неговото преминаване и той беше информиран за тренировъчни учения в по-широката му околност", добави Уолъс.

Твърденията идват в момент на обтегнати дипломатически отношения между Лондон и Москва, както и напрежение между Русия и западния военен съюз НАТО.

Отношенията между Великобритания и Русия са в много лошо състояние след отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. с радиоактивен полониѝ и опита за убийство с химическо оръжие на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Великобритания също така обвини хакери, подкрепяни от Русия, в опит да откраднат животоспасяващи изследвания на COVID-19 ваксини от лаборатории и нееднократно разкритикува Кремъл за предполагаеми злоупотреби с правата на човека и гражданските свободи.

Британското правителство нахока Русия за дрънкането на оръжие в Украйна, както и за подкрепата на Москва за режима на Александър Лукашенко в Беларус.