Руските радари са засекли през последното денонощие във въздушното пространство над Черно море шест разузнавателни самолета от страни от НАТО. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от "Новости". 

От ведомството отбелязаха, че продължавали да наблюдават "агресивната военна активност" от страна на САЩ в региона.

"Интензивността на въздушното разузнаване на страните от НАТО в близост до границите на Руската федерация в Черно море продължава да нараства. (...) През изминалото денонощие бяха открити и съпроводени шест полета на разузнавателни самолети", уточниха руските военни.

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край границите на Русия над Черно море

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край границите на Русия над Черно море

Разузнавателният самолет E-8C

По данни на ведомството в централната и северозападната част на Черно море са извършени полети на три патрулни самолета P-8A Poseidon на военноморските сили на САЩ от авиобаза на италианския остров Сицилия, както и на разузнавателен самолет C-160G "Габриел" на френските военновъздушни сили от база на територията на Румъния. Освен това там са били открити и американските разузнавателни самолети RC-135, който е излетял от гръцкия остров Крит, и U-2S, който е излетял от Кипър.

Министерството отбелязва, че разрушителят Porter, командният кораб Mount Whitney и танкерът John Lenthall от ВМС на САЩ, след преминаване от грузинското пристанище Батуми, се намирали в югозападната част на Черно море и продължавали да се движат на запад.

Контролът над тях се осъществявал от кораби на руския Черноморски флот: ракетния крайцер "Москва", фрегатата "Адмирал Есен" и патрулния кораб "Павел Державин".

Русия вдигна Су-30 срещу шпионски самолет на Великобритания край Крим

Русия вдигна Су-30 срещу шпионски самолет на Великобритания край Крим

Разузнавателен самолет RC-135

От руското военно министерство отново подчертаха, че разглеждали агресивната военна активност на САЩ в региона като заплаха за регионалната сигурност и стратегическата стабилност.

"Истинската цел на непровокираните от Русия действия на САЩ в Черноморския регион е изучаването на театъра на военните действия в случай на военно решение от страна на Киев на конфликта на югоизток", за пореден път твърдят руските военни.

По-рано Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин бил разтревожен от американското присъствие в региона и следял ситуацията.

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас