Разузнавателен самолет RC-135 на военновъздушните сили на Великобритания се е опитал да се приближи до границата край югозападната част на окупирания от Русия полуостров Крим. Това обявиха от руското военно министерство, информира "Новости".

"От 12 до 15 часа разузнавателният самолет RC-135 на ВВС на Великобритания се опита да се приближи до държавната граница на Руската федерация в района на югозападната част на Кримския полуостров", уточниха руските военни.

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край границите на Русия над Черно море

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край границите на Русия над Черно море

Разузнавателният самолет E-8C

За контрол на действията му във въздуха е бил вдигнат изтребител Су-30 на въздушно-космическите сили (както руснаците наричат военновъздушните си сили, б. р.) на Русия от състава на дежурните сили. Той се приближил до британския самолет на разстояние около 30 километра от границите на Крим, след което британският разузнавателен самолет променил курса, отдалечавайки се от границите на полуострова, който не е признат за руски от международната общност.

Случката бележи още един случай в поредица от разузнавателни полети над Черно море, които страните от НАТО извършват на фона на военни учения близо до руската граница. Москва многократно предупреждава западния военен алианс, че дейността му в Черно море ескалирала напрежението, като отбелязва, че изпращайки кораби в района, САЩ се опитвали да тласнат крайбрежните страни към политика на конфронтация.

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас