Страните от НАТО все още не са постигнали консенсус дали Украйна трябва да бъде част от организацията. Това заяви в неделя генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за телевизионния канал HBO.

"За да станете член на НАТО, трябва да отговаряте на стандартите на НАТО. Ние  помагаме на Украйна с организирането на борбата с корупцията, но 30 съюзници трябва да се споразумеят и сега нямаме консенсусно споразумение относно поканата на Украйна да стане пълноправен член", той каза.

Столтенберг отбеляза, че Северноатлантическият алианс е засилил отношенията с Украйна, но уточни, че тази страна не е обект на пети член от устава на организацията, който предвижда колективна отбрана.

САЩ подкрепят самоопределението на Украйна, включително за НАТО

САЩ подкрепят самоопределението на Украйна, включително за НАТО

Блинкън и Кулеба подписаха Харта за стратегическо партньорство...

На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. НАТО прие политическо изявление, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО, но отказа да предостави Плана за действие за членство (MAP) на двете страни, което представлява първата стъпка в правната процедура за присъединяване организацията.

Според експерти от Брюксел през последните 12 години Киев и Тбилиси по-скоро са се отдалечили от перспективата за присъединяване към алианса.

Съединените щати подкрепят правото на Украйна да определя посоката на бъдещата си външна политика без външна намеса, включително по въпроса за приемането й в НАТО. Това се казва в новата Харта за стратегическо партньорство между двете страни, която беше подписана преди дни от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

В изявление пред журналисти, след срещата между двата дипломати, Блинкън заяви, че Вашингтон е обезпокоен от съобщенията за "необичайна военна активност на Русия" по границата с Украйна и предупреди Москва, че "ескалация на ситуацията или агресивни действия" по отношение на Киев са недопустими.

ЕС разтревожен от военното укрепване на Русия на границата с Украйна

ЕС разтревожен от военното укрепване на Русия на границата с Украйна

След като САЩ поискаха обяснение от Москва

Русия е струпала край украинската граница близо 100 хиляди военни, а западните страни са предали на Киев информация за придвижването на руските войски в района, съобщи VoA с позоваване на президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Надявам се, че сега целият свят може ясно да види кой наистина иска мир и кой концентрира близо 100 000 войници на нашата граница", заяви Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на украинския президент.