Съединените щати подкрепят правото на Украйна да определя посоката на бъдещата си външна политика без външна намеса, включително по въпроса за приемането й в НАТО. Това се казва в новата Харта за стратегическо партньорство между двете страни, която беше подписана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, съобщи VoA.

В изявление пред журналисти, след срещата между двата дипломати, Блинкън заяви, че Вашингтон е обезпокоен от съобщенията за "необичайна военна активност на Русия" по границата с Украйна и предупреди Москва, че "ескалация на ситуацията или агресивни действия" по отношение на Киев са недопустими.

Пентагонът разтревожен от преместванията на войски на Русия по границата с Украйна

Пентагонът разтревожен от преместванията на войски на Русия по границата с Украйна

Вашингтон призовава Москва "да спазва да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна

В изявление на Държавния департамент на САЩ се изтъква, че подписването на хартата е потвърждение за важността на американско-украинските отношения, "основани, както на нашите общи ценности, така и на общите интереси, включително нашата ангажираност в отстояването на цялостна, свободна, демократична и мирна Европа". Стратегическото партньорство между Вашингтон и Киев "има решаващо значение за сигурността на Украйна и Европа като цяло", се казва в документа.

САЩ отново заявяват категоричната си позиция в подкрепа на "суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително Крим (...) пред лицето на продължаващата руска агресия, която застрашава мира и стабилността в региона и подкопава световния ред, основан на правила".

С подписването на хартата двете страни се ангажират да се противопоставят на всяка руска агресия срещу Украйна - директна или хибридна, както и да се търси отговорност от Москва за анексирането на Крим и за инспирирания то Кремъл конфликт в райони на Донецка и Луганска област.

 Украйна изрази протест срещу визитата на Путин в Крим

Украйна изрази протест срещу визитата на Путин в Крим

Путин заяви, че Крим „завинаги е с Русия“…