САЩ продължават да наблюдават предизвикващите безпокойство премествания на въоръжените сили на Русия по границата с Украйна. Това отбеляза говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

"Продължаваме да наблюдаваме предизвикващите безпокойство премествания на руски военни в западните региони на Руската федерация и около Украйна", посочи той и настоя: "Призоваваме ги да изяснят намеренията си."

"Предателство!": В Украйна възмутени от думите на американски генерал за Русия

"Предателство!": В Украйна възмутени от думите на американски генерал за Русия

"Главното предателство винаги идва от своите"

Говорителят на американското военно ведомство добави, че САЩ продължават да следят ситуацията.

Той също така отбеляза, че не възнамерява да коментира евентуални планове на Москва в светлината на американските данни за преместването на руските войски и да разкрива информация от разузнавателните служби на САЩ в тази връзка.

По думите на Кърби Вашингтон призовава Москва "да спазва Минските споразумения и да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

"Призоваваме Русия да бъде по-прозрачна в своите намерения", заключи той.

ЦРУ следи отблизо руските войски по границата с Украйна

ЦРУ следи отблизо руските войски по границата с Украйна

Шефът на американското разузнаване е опитал да разубеди Москва от всякакви планове за офанзива

Той също така подчерта, че Вашингтон е обезпокоен за тактиката на китайските военни в Индо-Тихоокеанския регион и от предполагаемите опити на Пекин да подчини други страни.

По думите му Вашингтон е "обезпокоен за нарастващите сплашвания и принудителни действия в Индо-Тихоокеанския регион от страна на китайските военни", както и от използваната от Китай "тактика на принуда по целия свят, използваща икономически методи за подчиняване на други държави на неговата воля и... интереси".

"Напълно сме ангажирани да запазим Индо-Тихоокеанския регион свободен и отворен. Ще работим за това заедно с нашите съюзници и партньори", добави Кърби, коментирайки по искане на журналист информации, според които китайските военни по време на маневри отработват удари от въздуха по макети на американски самолетоносачи.

Китай изгражда макети на военни кораби на САЩ в район, използван за учебни ракетни цели

Китай изгражда макети на военни кораби на САЩ в район, използван за учебни ракетни цели

Китай се опитва да изгради способности за борба със самолетоносачи