Китайските военни са изградили макети под формата на самолетоносач на военноморските сили на САЩ и други американски военни кораби, вероятно като учебни цели, в пустинята Синцзян. Това са показали сателитни снимки на Maxar, информира "Ройтерс".

Тези макети отразяват опитите на Китай да изгради способности за борба със самолетоносачи, по-специално срещу ВМС на САЩ, след като напрежението с Вашингтон остава високо по отношение на Тайван и Южнокитайско море.

Китай напомня на САЩ, че не е Съветският съюз

Китай напомня на САЩ, че не е Съветският съюз

Пекин научил, че хегемонията води единствено до упадък

Сателитните снимки са показали пълномащабни очертания на построени американски самолетоносач и най-малко два разрушителя с управляеми ракети от клас Arleigh Burke в това, което изглежда е нов полигон за поразяване на цели в пустинята Такламакан.

Комплексът е бил използван за тестване на балистични ракети, съобщи Военноморският институт на САЩ, цитирайки компанията за геопространствено разузнаване All Source Analysis.

Китайските противокорабни ракетни програми се контролират от Ракетните сили на Народната освободителна армия. Министерството на отбраната на Китай не е отговорило на искане за коментар.

Китай обвини САЩ в прехвърляне на вината по военни въпроси

Китай обвини САЩ в прехвърляне на вината по военни въпроси

Вашингтон бил виновен за ескалацията на напрежението между двете страни

Според последния годишен доклад на Пентагона за китайската армия, Ракетнити сили на Китай са извършили първото си потвърдено бойно изстрелване в Южнокитайско море през юли 2020 г., изстрелвайки шест противокорабни балистични ракети DF-21 във водите на север от островите Спратли, където Китай има териториални спорове с Тайван и четири страни от Югоизточна Азия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери през юли тази година, че САЩ ще защитават Филипините, ако бъдат атакувани в Южнокитайско море, и предупреди Китай да преустанови "провокативното си поведение".

Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена война

Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена война

Гутериш упрекна Вашингтон и Пекин за "напълно нефункционалните" им отношения