Украинското външно министерство изрази категоричен протест срещу посещението на руския президент Владимир Путин в окупирания украински полуостров Крим и в разположения на него град Севастопол, съобщи радио "Свобода".

В изявлението се подчертава, че за Киев несъгласуваната с украинските власти визита е грубо нарушение на международното право и ангажиментите на Русия.

Припомняме, в края на септември украинското правителство утвърди стратегия за деокупация на Крим.

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова

Путин нееднократно посещава Севастопол и Крим след анексирането на полуострова. От своя страна Украйна протестира при всяка негова визита.

При сегашното си посещение руският президент взе участие в онлайн заседанието на Висшия съвет на "Съюзната държава Русия и Беларус". Документът утвърждава основните направления за прилагане на разпоредбите на Договора за създаване на Съюзната държава за 2021-2023 г. и 28 съюзни програми.

Путин и Лукашенко подписаха декрет за интеграция на Русия и Беларус

Путин и Лукашенко подписаха декрет за интеграция на Русия и Беларус

"Виждам, че Путин подписа, и аз ще подпиша", отбеляза Лукашенко

В изявлението си Александър Лукашенко се пошегува, че Путин не го е взел със себе си в Крим. Беларус формално не признава анексията на Крим от страна на Русия, но и не подкрепя международните резолюции, осъждащи окупацията на украинския полуостров.

В Крим Путин произнесе реч за Деня на народното единство, който Русия празнува на 4 ноември - тоя заяви, че Севастопол и Крим "сега завинаги са с Русия". На полуострова нямаше масови събития заради карантинните мерки, свързани с пандемията.