Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко подписаха декрет за интеграция на онлайн заседание на Висшия държавен съвет на Съюзната държава, предаде "Новости".

Този документ утвърждава основните направления за прилагане на разпоредбите на Договора за създаване на Съюзната държава за 2021-2023 г. и 28 програми.

"Виждам, че Путин подписа, и аз ще подпиша", отбеляза Лукашенко.

Зеленски: Съюзната държава Русия - Беларус е заплаха за Украйна

Зеленски: Съюзната държава Русия - Беларус е заплаха за Украйна

Позиция на президента

Както подчерта Путин, подписването на декрета за интеграция било стъпка напред, която била в полза на жителите на двете страни и не била свързана с вътрешнополитическата ситуация.

Освен това държавните ръководители приеха концепция за миграционна политика и одобриха военна доктрина. Както отбеляза по време на заседанието Лукашенко, държавите възнамеряват да укрепят регионалната групировка на войските, която вече служи като надежден щит.

Програмите за Съюзната държава предполагат интеграция на валутните системи, общи принципи за облагане с косвени данъци, борба с тероризма, взаимен достъп до държавни покупки и държавни поръчки. Освен това макроикономическата политика ще стане единна, страните ще интегрират платежните си системи и ще хармонизират паричо-кредитната политика, ще сформират общи пазари на петрол и газ и т. н.

Лукашенко: Беларус може да се превърне в единна военна база с Русия

Лукашенко: Беларус може да се превърне в единна военна база с Русия

По западното направление "фактически е създадена единна армия"...

Русия и Беларус подписаха договор за създаването на Съюзната държава на 8 декември 1999 г. Към 20-годишнината на документа беше създадена работна група за разработване на отраслови пътни карти. Впоследствие Москва и Минск ги преформатираха в съюзни програми за интеграция. Повечето от тях са разчетени до 2025 г., някои до 2027 г. И Москва, и Минск многократно са подчертавали, че съюзните програми не съдържат политически въпроси, свързани със загубата на суверенитет.

Съюзните програми бяха одобрени в началото на септември.

Държавният секретар на Съюзната държава Мезенцев каза по-рано, че утвърждаването на пакет от 28 съюзни програми ще стане нов етап в развитието на Съюзната държава. По думите му така държавните глави ще "определят по-нататъшния път на развитие, ще определят различно ниво на сближаване в икономическата сфера, в промишления и финансов потенциал на Беларус и Русия".

Путин обещава да защити Лукашенко от Запада

Путин обещава да защити Лукашенко от Запада

През 2013 г. Западът приземява самолет на президент заради Сноудън и настава тишина - Путин не харесва това