Киев смята създаването на съюзната държава между Русия и Беларус за опасност.

Това заяви украинският президент Владимир Зеленски в интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

Беларус спира доставките на бензин за Украйна

Беларус спира доставките на бензин за Украйна

Информацията бе потвърдена от Министерството на икономиката

Наблюдаваме как Русия и Беларус работят усилено по споразумения помежду си. Може би те ще включват отбрана и тогава тези държави могат да окажат сериозен натиск върху нас, прогнозира Зеленски.

Според него, ако бъде създадена "съюзната държава", Русия ще получи контрол над белоруските въоръжени сили, което представлява заплаха за Киев.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отново заяви необходимостта от създаване на нов формат за преговори за разрешаване на ситуацията в страната му.

Зеленски обясни, че "нормандският формат" води преговори само за Източна Украйна. "Не става въпрос за членството ни в НАТО или за партньорството ни с Алианса", добави той и изрази мнение, че "в нормандския формат са предприети важни стъпки напред.

"Зеленски вярва, че обаче стратегията на" предпазливата дипломация "и всички участници" се страхуват да наричат ​​Русия страна в конфликта".

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Призовава ООН, ЕК, ЕП, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО за подкрепа

В същото време президентът на Украйна изрази загриженост, че ситуацията в Донбас ще се влоши и че делото може да достигне до "блицкриг" и разширяване на временно окупираните региони [от силите на Донецката и Луганската народна република] до административните граници на Донецка и Луганска област

През април Зеленски заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че счита за необходимо да измени споразуменията от Минск и да увеличи броя на участниците в преговорите във формат Нормандия, включително САЩ, Великобритания и Канада. Белият дом отказа да уточни дали САЩ възнамеряват да се опитат да влязат в формата на Нормандия. А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че изявленията на Зеленски за необходимостта от промяна на "нормандския формат" показват отказа на Киев да изпълни споразуменията от Минск.

По-рано ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба заяви, че сближаването между Беларус и Русия е заплаха за Украйна.

Кулеба осъди действията на белоруския лидер Александър Лукашенко, който сближава страната си с Русия.