Украйна е изправена пред големи проблеми с бензина. Беларуските производители доставките си за юни. Това каза ръководителят на агенция "А-95" Сергей Куюн. Формално проблемът не касае политиката и влошените отношения между Украйна и Беларус. самата Беларус има проблеми със зареждането на голяма петролна рафинерия НАФТАН - заради санкциите на САЩ там са спрени доставките на руски петрол. Друга беларуска рафинерия - "Мозерская" в началото на юни влиза в планов капитален ремонт, каза Куюн.

Не е изключено на срещата между Путин и Лукашенко да бъде взето някакво решение за петрола и ще бъдат намерени доставки. Но ако не, трябва да се подготвим за недостиг на бензин, казва Куюн.

Според Генадий Рябцев, ръководител на специални проекти на Научнотехническия център "Психея", обаче, причината за ограничаването на доставките на белоруски бензин може да е просто политическа. И ако е така, тогава дизелът и автомобилният газ може да са на ред, тоест една трета от украинския пазар на петролни продукти ще бъде атакувана.

Украйна спира полетите с Беларус

Украйна спира полетите с Беларус

На украинските авиокомпании и лайнери ще бъде забранено да летят във въздушното пространство на Беларус

Министерството на икономиката потвърди вътрешната информация, че Беларус подготвя реален удар върху целия внос от Украйна - ще бъде въведено лицензиране на доставки за всички стоки, уж заради нарушение от страна на Украйна на двустранните споразумения за вноса. Засегнати са сладкарски изделия, шоколад, сокове, бира, тоалетна хартия и опаковки, тухли, мебели, перални машини и др., - се съобщава в социалната ,мрежа "Телеграм". Следователно има големи съмнения, че в ситуацията с доставките на бензин причините са чисто технически.

Припомняме, изтребител на беларуските ВВС прехвана самолет на Ryanair, изпълняващ граждански полет от Атина за Вилнюс и го принуди да кацне в Минск под фалшив предлог, че на борда има бомба. Непосредствено след това намиращият се на борда беларуски журналист Роман Протасевич беше арестуван.

Случаят предизвика незабавен и мощен международен отзвук. Действията на беларуските власти бяха осъдени от лидерите на европейските институции, от държавни лидери и външни министри на страните от ЕС.