Беларус може да стане "единна военна база с Русия" при "случай на необходимост", заяви беларуският президент Александър Лукашенко в интервю за CNN.

На въпрос дали страната му няма да се превърне в западен форпост на Русия, той отговаря, че всъщност Беларус отдавна е форпост на "Съюзната държава Беларус и Русия".

"У нас по това западно направление фактически е създадена единна армия. Единна въоръжена формация, в основата на която е беларуската армия. И в случай на конфликт - ние не го крием - всички разположени на запад части на въоръжените сили та Русия ще ни подкрепят. Не ви плаша. Просто ви напомням това, за което говорим постоянно." - коментира Лукашенко.

По думите му, при наличие на заплаха, в рамките на месец може да бъде създаден форпост.

"Ако се наложи, Беларус ще се превърне в единна база на Беларус и Русия. Военна база. За да се противопоставим на агресия от ваша страна, ако внезапно вие се решите на такава стъпка, или ако го направят отделни съседни държави. Трябва ясно да го разберете." - казва още Лукашенко.

На 13 септември той заяви, че смята да разположи на границата с Украйна руски зенитни ракетни комплекси C-400.

На 27 септември Лукашенко заявил, че се е споразумял с президента на Русия Владимир Путин за общи действия срещу Украйна. Според него, на украинска територия фактически "се създават бази на НАТО.

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Четвърти протест за две седмици…

През последните три години Беларус е подложена на безпрецедентен натиск от страна на Кремъл за създаване на "съюзна държава", което де факто би било поглъщане на беларуската държава от Русия. Лукашенко нееднократно отклоняваше аспирациите на Москва, но при нестихващите протести срещу неговото управление демонстрира готовност за сближаване с Кремъл.

Той нееднократно отправяше предупреждения, че "руснаците се държат варварски" и третират беларусите "като васали", както и че "може да разкъсат страната като Украйна".

След множеството данни за фалшификации на изборите през миналата година, обявената от него победа на вота за държавен глава не беше призната от опозицията и от редица страни по света. Последваха масови протести и репресии от страна на властите. Изправен пред риска да загуби поста си, Лукашенко предпочете да приеме условията на Москва.