Руският президент Владимир Путин предложи на белоруския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада по отношение на отклонения пътнически самолет и ареста на журналиста дисидент, съобщава "Ройтерс". През 2013 г. 

Путин, който е близък съюзник на Лукашенко го подкрепи Лукашенко и горещо го приветства за разговори в южния руски град Сочи и се съгласи с Лукашенко, че реакцията на Запада за инцидента е "изблик на емоция".

"По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета и нищо, тишина", каза Путин, имайки предвид инцидент от 2013 г., при който самолетът на Ево Моралес бе принуден да кацне в Австрия в момент, когато САЩ се опитваха да задържат Едуард Сноуден.

Путин подчерта, че след принудителното приземяване на самолета на президента на Боливия няма реакция от Запада. Самолетът, с който Моралес се прибира от Московския форум на страните износителки на газ, на 2 юли 2013 г., е принуден да се приземи във Виена, след като няколко европейски държави - Испания, Италия, Португалия и Франция - отказаха прекосяване на въздушното им пространство.

Причината за всичко това бе подозрението, че бившият служител на ЦРУ Сноудън, който разкри мащабни програми за електронно наблюдение на американските специални служби, може да е на борда на президентския самолет. Боливия и други страни от Латинска Америка осъдиха инцидента като опит за покушение над Моралес в грубо нарушение на международното право.

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Литва иска ЕС и НАТО да се готвят да спрат анексиране на Беларус от Русия

Преговорите в черноморския град Сочи бяха организирани преди самолетния инцидент, но идват, след като много европейски държави наложиха забрана за полети на белоруската авиация и ЕС налага допълнителни санкции.

Лукашенко каза на Путин, че ще му покаже някои поверителни документи за инцидента с Ryanair, които ще помогнат на руския лидер да разбере какво всъщност се е случило.

"Винаги има някой, който ни създава проблеми. Вие знаете за тях, ще ви информирам", каза Лукашенко на Путин.

Изглеждащ отпуснат и усмихнат, Путин предложи двамата да поплуват в морето, нещо, с което Лукашенко се съгласи.

Русия, близък съюзник на Беларус, който гледа на бившата съветска република с 9,5 милиона население като стратегически важен буфер на запад, предложи подкрепа за Минск преди срещата с Путин, като същевременно отхвърли спекулациите, че самата тя е съучастник в инцидента.

ЕС ще удари Лукашенко по най-болното му място

ЕС ще удари Лукашенко по най-болното му място

Европа проявява завидно единство

Москва заяви, че Беларус е показал готовност за прозрачност в разследването и определи реакцията на Запада на самолетния инцидент като "шокираща", като руският външен министър Сергей Лавров обвини ЕС в "демонизиране" на властите в Минск.

Русия и Беларус, които официално са част от "съюзна държава", от години водят преговори за по-нататъшна интеграция - процес, който отдавна поражда опасения сред опозицията на Беларус, че Лукашенко може да разменя суверенитет в замяна на политически подкрепа от Кремъл.

Путин каза на Лукашенко, че двамата ще продължават да изграждат съюзната държава, но го правят стабилно, без да бързат за където и да е.

На власт от 1994 г., Лукашенко с помощта на Русия се изправи срещу най-големите протести срещу управлението му миналото лято, заради фалшифициране на избори, твърдения, които той отрече. Протестите затихнаха на фона на жестоки репресии, но критиците му планират да организират нови.

САЩ възстановят санкциите срещу 9 беларуски фирми

САЩ възстановят санкциите срещу 9 беларуски фирми

Рестрикциите ще влязат в сила от 3 юни