ЕС вероятно ще наложи санкции, които наистина ще навредят на режима в Беларус. Изборът на средства е много деликатен. Въпреки това, сега за първи път те ще излязат извън обхвата на целевите мерки, - пише германското издание "Ди Велт".

Германският канцлер Ангела Меркел, Еманюел Макрон и още 25 държавни и правителствени ръководители на ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Беларус на извънредна среща на върха в понеделник, което беше рядко проявление на единство - но сега зависи от Европейската комисия, която трябва представят на държавите подходящите цели за санкции. вече е ясно: този път ЕС е готов да се насочи към болезненото място на Лукашенко.

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

При външна агресия Беларус не очаква да спечели, но ще нанесе сериозни щети на врага

Персоналът на службата за външни отношения на Европейската комисия подготвя два вида санкции: първо, санкции, насочени срещу лица и организации, подкрепящи режима в Минск. След грубото потушаване на протестите, ЕС вече наложи санкции срещу президента Александър Лукашенко и почти 90 души от обкръжението му, като забрана за пътуване и блокиране на банкови сметки.

Преди това тези мерки бяха насочени към отговорните за бруталното отношение към демонстрантите и предполагаемата манипулация на преброяването на гласовете на изборите. Този списък се планира да ще бъде разширен така или иначе; сега е вероятно да включва хора, които са участвали и в отвличането на самолета на Ryanair. Министрите планират да одобрят списъка на следващото си заседание на 21 юни.

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Литва иска ЕС и НАТО да се готвят да спрат анексиране на Беларус от Русия

Въпреки това подобни санкции срещу лица, въпреки интензивната им подготовка, са до голяма степен символични - обобщи "Ди Велт". - Лукашенко до голяма степен игнорира миналите санкции. Той няма почти никаква връзка с Европа, а всичките му активи и имоти са в Русия.

Много по-ефективни са планираните икономически санкции. ЕС иска да ограничи търговията с определени стоки от Беларус и по този начин да нанесе удар на големи държавни компании, които генерират доход за режима - и, вероятно, отделни членове на властния елит. 20% от износа на Беларус е за Европа.

Санкциите вероятно ще са насочени към сектори, в които държавните предприятия играят специална роля. На първо място, химическия, суровинен и петролен сектори. ЕС трябва да забрани вноса на калий, петролни продукти и дървен материал от Беларус и спрете да финансирате белоруските банки.

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Призовава ООН, ЕК, ЕП, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО за подкрепа

На първо място трябва да се удари износа на калий, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн в кулоарите на срещата на върха в четвъртък.

Санкциите от ЕС все пак ще навредят на режима на Лукашенко - а вероятно и на Русия, която подкрепя Беларус икономически.