Авторитарният лидер на Беларус иска обсъди по-тесни икономически връзки с Русия в петък, докато търси подкрепа от основния си спонсор на фона на натъртващи сблъсъци с Европейския съюз заради принудителното отклоняване на пътнически самолет и арестуване на журналист дисидент, съобщава "Асошиейтед прес". 

Беларуският президент Александър Лукашенко се оказва все по-изолиран, което го тласка все по-близо към руския президент Владимир Путин и двамата ще се срещнат в петък в черноморския курорт Сочи за разговори за по-тесни икономически връзки според Кремъл. По-рано през деня премиерите на страните се срещнаха в Минск, за да проправят пътя за преговорите на президентите.

"Събитията от последните дни показват нарастващ западен натиск върху Беларус", заяви по време на срещата белоруският премиер Роман Головченко.

"ЕС взе политическо решение да въведе секторни санкции в очевиден опит да съсипе икономиката ни и да създаде условия за повторение на опитите за преврат. В тази ситуация разчитаме на подкрепата на най-близкия ни съюзник, Руската федерация."

Русия подкрепя Беларус и се обяви срещу политизирането на инцидента

Русия подкрепя Беларус и се обяви срещу политизирането на инцидента

Но Москва блокира кацането на определени европейски самолети

Русия и Беларус подписаха споразумение за съюз, което призовава за тесни политически, икономически и военни връзки, но това не позволява пълно сливане. Москва помогна на икономиката на Беларус с евтини енергийни доставки и заеми, но връзките често са обтегнати, когато Лукашенко се кара на Москва за опит да го принуди да се откаже от контрола върху ценните икономически активи и в крайна сметка да изостави независимостта на Беларус.

В миналото 66-годишният белоруски лидер се опита да изиграе Запада срещу Русия, издигайки перспективата за сближаване с ЕС и Съединените щати, за да измъкне повече помощ от Москва. Подобна тактика вече не работи.

В петък ЕК и Урсулфа фон дер Лайен представиха план за помощ с 3 милиарда евро в подкрепа на бъдеща демократична Беларус, която може да бъде активирана, ако страната премине към "демократичен преход".

"За хората в Беларус: Виждаме и чуваме вашето желание за промяна, демокрация и светло бъдеще", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. "И към беларуските власти: Никакви репресии, жестокост или принуда няма да донесат никаква легитимност на вашия авторитарен режим."

Западът вече е наложил санкции срещу беларуски служители, участващи репресиите срещу протестиращи и сега обещава повече. Много наблюдатели предупреждават, че Лукашенко е станал лесна плячка за Кремъл, който може да използва изолацията си, за да настоява за по-тясна интеграция.

Фон дер Лайен предложи 3 млрд. евро от ЕС на Тихановская

Фон дер Лайен предложи 3 млрд. евро от ЕС на Тихановская

С "уважение и възхищение" Лайен има "икономически план за демократична Беларус"

"Лукашенко се страхува и Кремъл може да поиска плащане за политическата си подкрепа, като настоява за въвеждане на единна валута, разполагане на военни бази и други", каза Валери Карбалевич, независим политически анализатор в Минск. "В тази ситуация за него ще бъде много по-трудно да се съпротивлява и да се пазари с Путин."

Святлана Тихановская обвинява Лукашенко, че е действал от чувство за безнаказаност при отклоняване на полета. "Европейският съюз трябва да бъде по-силен, по-смел в своите резолюции и решения", каза тя след срещата с холандския служебен премиер Марк Рюте в Хага.

Призовавайки за по-силен натиск върху Лукашенко, тя призна опасността Русия да се опита да използва неговата слабост в своя полза и призова ЕС да използва всичко каквото може, за да предотврати всякакви сделки с Москва, които биха навредили на Беларус.

Лукашенко заяви в петък, преди да отпътува за Русия, че се надява да постигне споразумение с Путин за възобновяване на редовните полети между двете страни, които са прекратени поради пандемията на коронавируса.

Москва вече предложи на Лукашенко бърза политическа подкрепа за отклоняването на самолета, като предупреди ЕС срещу прибързани действия, докато инцидентът не бъде разследван и се аргументира, че действията на Лукашенко са в съответствие с международните протоколи в случаи на заплахи с бомби.

Международната организация за гражданска авиация заяви в четвъртък, че ще разследва отклоняването, както поискаха много западни страни.

Русия позволява европейски полети до и от Москва

Русия позволява европейски полети до и от Москва

Позволи и на полет на Austrian Airlines Виена-Москва да заобиколи Беларус

Някои на Запад твърдят, че Русия е замесена в отклоняването на полета на Ryanair - нещо, което Москва гневно отрича - и предупреждават, че може да използва ситуацията, за да приближи Беларус все по-близо и евентуално дори да го погълне.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис обяви, че "Лукашенко си играе с Путин и се опитва и помага на Путин да анексира страната", добавяйки, че "трябва да изпратим сигналите и до Русия, че анексирането няма да се приеме добре с Европа". 

Литовският президент Гитанас Науседа предупреди, че Русия е в много добра позиция да погълне Беларус в този момент и че НАТО трябва да се готови да предприеме действия на срещата на върха, която предстои през юни. Според него атомната електроцентрала в Беларус също трябва да се разглежда като геополитическо оръжие в ръцете на Лукашенко.

В петък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова осъди решението на ЕС да поиска от европейските авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус като "крайно безотговорно и застрашаващо безопасността на пътниците".

Докато европейските авиокомпании се стремят да заобиколят Беларус, Русия отказа някои искания за промяна на полетите до Москва през последните два дни в очевиден жест на подкрепа за Лукашенко, но разреши някои полети да продължат в петък.

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Призовава ООН, ЕК, ЕП, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО за подкрепа