Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати на бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская "Икономически план за демократична Беларус" на стойност 3 милиарда евро, заяви представителят на ЕК Ана Писонеро в петък на пресконференция в Брюксел, съобщава ТАСС. 

"Председателят написа писмо днес до лидера на опозицията на Беларус Светлана Тихановская и други опозиционери, изразявайки нейното уважение и възхищение. Тя посочи в писмото икономически план за подкрепа на демократична Беларус на стойност до 3 милиарда евро, който е представен днес в Съвета на ЕС", каза тя.

Както се посочва в изявлението на ЕК, "планът за 3 милиарда евро отразява ангажимента на ЕС да подкрепи стремежите на белоруския народ за мирен демократичен преход в страната след президентските избори през август 2020 г., които не бяха нито свободни, нито честни."

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Заради принудително приземения самолет

"Веднага след като Беларус започне демократичен преход, ЕС ще активира пакета от безвъзмездни средства и заеми на стойност 3 милиарда евро с публични и частни инвестиции, за да помогне на страната да стабилизира икономиката си, да реформира институциите си, да ги направи по-демократични и да спомогне за повишаване на икономическата устойчивост, потенциала за растеж и създаване на работни места".

Както обяснява ЕК, тези средства ще бъдат използвани за подпомагане на структурни реформи, по-специално в областта на върховенството на закона и съдебната власт, образованието и здравеопазването.

По-рано ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел обяви, че Светлана Тихановская ще бъде поканена на следващото заседание на Съвета на ЕС, което ще се проведе на 21 юни.

Тази седмица Тихановская говори на видеоконференция пред Комисията по външни работи на Европейския парламент, призовавайки ЕС да не се ограничава със санкциите за инцидента със самолета принуден да кацне в Минск.

Тя също така призова ЕС възможно най-скоро да одобри четвъртия пакет санкции срещу Минск и да започне подготовката за пети.

Борел: ЕС е разтревожен от отказа на Москва да приема европейски самолети

Борел: ЕС е разтревожен от отказа на Москва да приема европейски самолети

ЕС още не знае дали това е изключение или руска принуда европейски самолети да летят над Беларус