Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз е разтревожен от отказа на Москва да приеме полети от страните от общността, съобщи той в петък при пристигането си на неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС в Лисабон, съобщава ТАСС. 

"Вчера имаше новини за препятствия пред излитането и кацането на европейски самолети в Москва, което беше голямо нарушение на въздушния трафик", добави той.

По думите му "все още не знаем дали това е специален случай или обща стъпка от страна на руските власти да принудят европейските самолети да летят над Беларус".

По-рано Международната организация за гражданска авиация на ООН ИКАО се съгласи да разследва принудителното отклоняване на пътническия самолет на Ryanair в Минск.

Русия подкрепи позицията на Беларус относно необходимостта от провеждане на открито международно разследване на ситуацията около самолета на Ryanair и призовава да не се политизира инцидентът, коментира в четвъртък руският премиер Михаил Мишустин в разговор с белоруския си колега Роман Головченко.

Русия в четвъртък блокира кацането на поне два европейски самолета в Москва, тъй като те планираха да избегнат въздушното пространство на Беларус. Austrian Airlines и Air France са сред засегнатите превозвачи.

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Пенсионираният генерал на САЩ Бен Ходжис се надява европейците да се противопоставят на тормоза на Кремъл

Съществува риск от ескалация, след като Москва принуди австрийски самолет да отмени полет до руската столица, коментира Борел.

Той обясни, че външните министри на ЕС ще посетят три кавказки държави. "От мое име група министри от ЕС ще посети три държави в Кавказ, за ​​да потвърди нашата готовност да участваме в текущите събития в региона".

Неформалната среща е организирана от ротационното председателство на Съвета на ЕС. Основните точки в дневния ред са отношенията между ЕС и Африка, неразрешените конфликти в Източното съседство и Индо-Тихоокеанския регион.

Борел заяви в четвъртък, че има предложения "на масата" за санкциониране на ключови сектори на белоруската икономика заради инцидента със самолета. 27-членният блок се готви да отговори, след като лидерите дадоха зелена светлина за налагане на по-широки санкции срещу Лукашенко в понеделник.

"Въпреки че тези идеи определено ще засегнат икономическите сектори, няма много икономически сектори, които биха могли да бъдат засегнати, тъй като износът на Беларус е силно концентриран в някои области", каза Борел.

Лидерите на ЕС отговориха на Минск, като се съгласиха да забранят беларуските авиокомпании в ЕС и призоваха базираните в Европейския съюз авиокомпании да не летят над въздушното пространство на страната.

Борел заяви, че е поканил лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская да говори с външните министри на ЕС на следващата им среща през юни.

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Заради принудително приземения самолет