Международната организация за гражданска авиация на ООН ИКАО се съгласи в четвъртък да разследва принудителното отклоняване на пътническия самолет на Ryanair в Минск, инцидент, който предизвика международно възмущение и натиск върху Беларус заради ареста на двама опозиционери и поставянето в риск на останалите пътници. 36-членният управителен съвет прие да разследва случилото се, след като САЩ и няколко съюзници поискаха това.Беларус дори бе обвинен в отвличане.

ИКАО ще изготви междинен доклад до 25 юни, заяви ирландският министър на транспорта Иймън Райън. В изявление след срещата от организацията заявиха, че нейният съвет е изразил силната си загриженост за инцидента. Основно трябва да се установи дали международните авиационни правила са били нарушени.

Русия подкрепи позицията на Беларус относно необходимостта от провеждане на открито международно разследване на ситуацията около самолета на Ryanair и призовава да не се политизира инцидентът. Това заяви в четвъртък руският премиер Михаил Мишустин в разговор с белоруския си колега Роман Головченко.

Русия в четвъртък блокира кацането на поне два европейски самолета в Москва, тъй като те планираха да избегнат въздушното пространство на Беларус - индикация, че руският президент Владимир Путин засилва защитата на бившата съветска република след наглия арест на дисидент и журналист на борда на полет на Ryanair.

Austrian Airlines и Air France са сред засегнатите превозвачи.

Франция: Нереагирането на Русия за действията на Беларус е равносилно на оправдаване

Франция: Нереагирането на Русия за действията на Беларус е равносилно на оправдаване

Льо Дриан все пак посочи, че няма доказателства, че Москва е имала нещо общо

Анализаторите смятат, че този ход очевидно е насочен към подкопаване на европейските сили, които чрез ЕС наложиха рядко и бързо обединено осъждане на Беларус, включително нови заповеди за полети за избягване на въздушното му пространство и разглеждане на нови санкции.

Тази седмица Русия изрази пасивна подкрепа за Беларус.