Беларус отбелязва безпрецедентното нарастване на натиска от Запад и в тази връзка разчита на подкрепата на Руската федерация. Това заяви в четвъртък министър-председателят на Беларус Роман Головченко на среща с министър-председателя на Русия Михаил Мишустин. Мишустин пристигна в Минск за участие в заседание на Съвета на правителствените ръководители на страните от ОНД.

"Не мога да не отбележа, че събитията от последните дни свидетелстват за засиления, абсолютно несправедлив натиск на западните страни върху Беларус, който ескалира. В такава ситуация разчитаме на подкрепата на най-близкия ни съюзник - Руската федерация," каза беларуският премиер.

Беларус също така призова Руската федерация да възстанови пълноценния въздушен трафик и да отвори нови направления в Русия за беларуския въздушен превозвач, каза Головченко.

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Небето над Беларус е част от основния коридор между Азия и Европа

Припомняме, че днес Русия в четвъртък блокира кацането на поне два европейски самолета в Москва, тъй като те планираха да избегнат въздушното пространство на Беларус - индикация, че руският президент Владимир Путин засилва защитата на бившата съветска република след наглия арест на дисидент и журналист на борда на полет на Ryanair.

Austrian Airlines и Air France са сред засегнатите превозвачи.

Анализаторите смятат, че този ход очевидно е насочен към подкопаване на европейските сили, които чрез ЕС наложиха рядко и бързо обединено осъждане на Беларус, включително нови заповеди за полети за избягване на въздушното му пространство и разглеждане на нови санкции.

Тази седмица Русия изрази пасивна подкрепа за Беларус.

Ескалиращата подкрепа на Москва за Беларус - който през последните години изрази известен интерес към по-сериозни отношения със Запада - създава редица клопки за европейските страни в близко бъдеще, особено ако те се поддадат на нов натиск на Москва.

Франция: Нереагирането на Русия за действията на Беларус е равносилно на оправдаване

Франция: Нереагирането на Русия за действията на Беларус е равносилно на оправдаване

Льо Дриан все пак посочи, че няма доказателства, че Москва е имала нещо общо