Русия подкрепя позицията на Беларус относно необходимостта от провеждане на открито международно разследване на ситуацията около самолета Ryanair и призовава да не се политизира инцидентът. Това заяви в четвъртък руският премиер Михаил Мишустин в разговор с белоруския си колега Роман Головченко, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че Руската федерация недвусмислено се противопоставя на едностранните санкции и диктата на международната сцена.

"Призоваваме ви да не политизирате ситуацията с аварийното кацане в Минск", подчерта руският премиер. Мишустин добави, че Русия подкрепя позицията на беларуските партньори относно необходимостта и готовността да се проведе прозрачно международно разследване чрез авиационните власти".

Припомняме, че днес Русия в четвъртък блокира кацането на поне два европейски самолета в Москва, тъй като те планираха да избегнат въздушното пространство на Беларус - индикация, че руският президент Владимир Путин засилва защитата на бившата съветска република след наглия арест на дисидент и журналист на борда на полет на Ryanair.

Беларус разчита на Русия за подкрепа срещу изолацията на ЕС

Беларус разчита на Русия за подкрепа срещу изолацията на ЕС

Москва блокира европейски полети избягващи Беларус и засилва натиска върху ЕС

Austrian Airlines и Air France са сред засегнатите превозвачи.

Анализаторите смятат, че този ход очевидно е насочен към подкопаване на европейските сили, които чрез ЕС наложиха рядко и бързо обединено осъждане на Беларус, включително нови заповеди за полети за избягване на въздушното му пространство и разглеждане на нови санкции.

Тази седмица Русия изрази пасивна подкрепа за Беларус.

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Небето над Беларус е част от основния коридор между Азия и Европа