Русия ще позволи на европейските полети да пристигат и да заминават по маршрути, които заобикалят въздушното пространство на Беларус, съобщава РБК, цитирани от "Ройтерс", въпреки че Москва преди това отказа достъп на две авиокомпании, които са заобиколили Беларус на път за Москва. 

Русия позволи на полет на Austrian Airlines Виена-Москва да заобиколи въздушното пространство на Беларус в петък, разреши и на други чуждестранни превозвачи.

Европейският съюз призова своите авиокомпании да избягват Беларус и предприе мерки да затвори собственото си въздушно пространство за беларуски превозвачи.

Отказът на Русия да позволи на някои полети, заобикалящи Беларус, да влязат във въздушното му пространство оттогава подхранва спекулациите, че Москва може да обмисля пълна забрана за такива полети, за да подкрепи своя близък съюзник Беларус.

Но РБК, позовавайки се на източник, близък до Министерството на транспорта, заяви, че Русия скоро официално ще разреши полети до и от Москва, които заобикалят Беларус.

По-ранните проблеми се свеждат до техническата необходимост от разработване на нови маршрути, съобщава той.

Руската федерална авиационна агенция "Росавиация" проведе среща за обсъждане на разрешенията в четвъртък вечерта, казва друг източник пред РБК.

"Росавиация" не коментира, когато бе попитана за информацията. Министерството на транспорта отказа коментар.

Борел: ЕС е разтревожен от отказа на Москва да приема европейски самолети

Борел: ЕС е разтревожен от отказа на Москва да приема европейски самолети

ЕС още не знае дали това е изключение или руска принуда европейски самолети да летят над Беларус

По-рано Международната организация за гражданска авиация на ООН ИКАО се съгласи да разследва принудителното отклоняване на пътническия самолет на Ryanair в Минск.

Русия подкрепи позицията на Беларус относно необходимостта от провеждане на открито международно разследване на ситуацията около самолета на Ryanair и призовава да не се политизира инцидентът, коментира в четвъртък руският премиер Михаил Мишустин в разговор с белоруския си колега Роман Головченко.

Русия в четвъртък блокира кацането на поне два европейски самолета в Москва, тъй като те планираха да избегнат въздушното пространство на Беларус. Austrian Airlines и Air France са сред засегнатите превозвачи.

Лидерите на ЕС отговориха на Минск, като се съгласиха да забранят беларуските авиокомпании в ЕС и призоваха базираните в Европейския съюз авиокомпании да не летят над въздушното пространство на страната.

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Пенсионираният генерал на САЩ Бен Ходжис се надява европейците да се противопоставят на тормоза на Кремъл