Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки разкри, че Съединените щати ще възстановят санкциите срещу девет държавни компании от Беларус на 3 юни, предаде АП.

Освен това тя обяви, че Вашингтон, Европейският съюз и партньорите им ще имат за цел да наложат "целенасочени санкции" срещу членове на "режима" на белоруския президент Александър Лукашенко.

Рестриктивните мерки се предприемат заради продължаващи злоупотреби с човешките права и корупция, фалшифициране на изборите през 2020 г., и събитията от 23 май, свързани с принудително приземяване на пътническия самолет на Ryanair.

ЕС ще удари Лукашенко по най-болното му място

ЕС ще удари Лукашенко по най-болното му място

Европа проявява завидно единство

Министерството на финансите на САЩ ще подготви нова президентска заповед за разширяване на властта на правителството да налага санкции срещу администрацията на Лукашенко, добави Псаки в изявление.

Американският президент Джо Байдън определи ареста на Роман Пратасевич от властите в Беларус като срамно нападение срещу свободата на печата.

Припомняме, срещата на върха на ЕС взе политическо решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. Въздушните превозвачи от ЕС бяха призовани да се откажат от полетите над територията на Беларус. ЕС призова Международната организация за гражданска авиация да разследва инцидента със кацането на полета на Ryanair в Беларус. ЕС настоя Роман Протасевич да бъде незабавно освободен.

Посланикът на Беларус в Европейския съюз вече бе привикан в Европейската служба за външна дейност.

Беларус получава подкрепата на Русия.

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Литва иска ЕС и НАТО да се готвят да спрат анексиране на Беларус от Русия