Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че от днес започва "обратното броене до освобождението на Крим", обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова и изрази надежда за това, че съвместната работа с международните партньори ще принуди Русия да седне на масата на преговорите, информира "Новости".

Днес в украинската столица се провежда инициираната от Украйна среща на високо равнище "Кримска платформа", на която се обсъжда въпроса за възвръщане от Киев на контрола над Крим. Както по-рано уточни министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, 44 страни и международни организации ще вземат участие в срещата.

Лавров: Западът много добре знае, че Крим е част от Русия

Лавров: Западът много добре знае, че Крим е част от Русия

Радва се, че асоциират Русия с балалайки, мечки и водка, защото предизвиква положителни емоции у хората

Руският външен министър Сергей Лавров коментира във връзка с форума, че "Западът ще продължи да подхранва неонацистките, расистките настроения на съвременните украински власти".

"От днес ние фактически започваме обратното броене до освобождаването на нашата земя, украинския полуостров. И е напълно вероятно 23 август 2021 г. да влезе в историята като ден на началото на деокупацията на Автономна република Крим и град Севастопол", настоя Зеленски в хода на срещата "Кримска платформа".

Зеленски нарече Крим "своя земя" и отново обеща да върне полуострова в Украйна

Зеленски нарече Крим "своя земя" и отново обеща да върне полуострова в Украйна

Крим никога нямало да бъде руска територия

Зеленски увери, че Украйна ще направи всичко, за да върне Крим в състава си, надявайки се, че съвместната работа с международни партньори "ще принуди Руската федерация да седне на масата за преговорите".

"И Украйна, и аз лично ще направим всичко възможно да върнем Крим, така че Крим, заедно с Украйна, да стане част от Европа. За това ще използваме всички възможни политически, правни и най-вече дипломатически средства", подчерта още украинският държавен глава.

Той отбеляза, че Киев се нуждае от подкрепа на международно равнище по въпроса за възвръщането на полуострова. "Ние осъзнаваме, че нашата независима държава, Украйна, сама никога няма да може да върне Крим, ние се нуждаем от ефективна подкрепа на международно равнище", отбеляза Зеленски.

Русия коментира предложение от Турция за сключване на сделка за Крим

Русия коментира предложение от Турция за сключване на сделка за Крим

Руските региони никога нямало да бъдат обект на сделки с други страни