Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече Крим своя земя и обеща, че полуостровът никога няма да бъде "руска територия". Това подчерта той в интервю за украинския държавен телевизионен канал "Дом", който излъчва в териториите на Донбас, които не са контролирани от Киев, както и в анексирания от Русия Крим.

"Това е моя земя, това не е тяхна земя. Те няма да бъдат тук, техните поколения няма да растат тук. Това никога няма да бъде руска територия. Просто никога. Хората, които са окупирали, никога няма да обичат Крим така, както ние", изтъкна Зеленски на руски, спомняйки си туристическата си младост в Крим.

Украйна заплаши Русия с "камъни от небето"

Украйна заплаши Русия с "камъни от небето"

"Украйна ще изчака подходящия момент за възвръщането на Крим"

"Рапани с песъчинки, походи на Ай-Петри с палатки, скокове от 13-метрова скала в морето, за да удивя бъдещата си съпруга. Следователно възвръщането (на Крим в Украйна) е въпрос на време", заключи той.

На 23 август в Киев ще се състои първата среща на високо равнище "Кримска платформа", инициирана от Зеленски. По думите му това ще бъде безпрецедентно международно събитие за Украйна, в което 29 страни вече са дали съгласие да участват.

Зеленски инициира създаването на "Кримска платформа" за координиране на усилията на международно равнище с цел възвръщане на полуострова под юрисдикцията на Украйна. Работата на инициативата трябва да започне с така наречената встъпителна среща на високо равнище на 23 август. Планира се тя да действа на няколко нива: държавни и правителствени ръководители, ръководители на външно министерство, депутати, във формата на експертна мрежа. Киев очаква в резултат на инициативата да бъде приета съвместна декларация.

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Макар че по-добре било това да се случи чрез политически и дипломатически средства