Регионите на Русия никога няма да бъдат обект на сделки с други страни. Това коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, руските региони никога не могат да бъдат и няма да бъдат обект на каквито и да е сделки, това е изключено", отсече говорителят на Кремъл.

По този начин той коментира изявления на турски професор за това, че Москва и Анкара биха могли да се договорят по въпроса за статута на Крим, ако Руската федерация признае за независима държава самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър.

"Едва ли уважаван професор от Турция може да олицетворява официалната гледна точка на Анкара", отбеляза още Песков.

Съветът за сигурност осъжда призива на Ердоган за две държави в Кипър

Съветът за сигурност осъжда призива на Ердоган за две държави в Кипър

Очаква се по-късно изявлението да бъде разпространено официално

По-рано ръководителят на кипърските турци, президентът на самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър Ерсин Татар, по време на военен парад в турската част на Никозия, заяви, че част от района на Вароша, разположен в неутралната зона на острова, ще бъде демилитаризирана и разпределена за използване от собствениците кипърски гърци. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на парада, приветства това решение.

Въпреки това, съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., Вароша трябва да остане непокътнат, докато потомците на собствениците кипърски гърци, изгонени през 1974 г., не се завърнат там. Връщането на този район под контрола на миротворците на ООН (де факто той е под контрола на войски на Турция) се изисква от друга резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Въпреки съществуването на тези два документа, на 8 октомври 2020 г. властите на самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър отвориха достъп за туристи в приморската част на северните квартали на Вароша.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви на 22 юли, че Москва не подкрепя едностранна промяна в статута на част от тази затворена зона.

Франция скастри кипърските турци за отварянето на град призрак в Кипър

Франция скастри кипърските турци за отварянето на град призрак в Кипър

Турция отвърна, че критиките на ЕС били "невалидни"