Съветът за сигурност на ООН в петък осъди призива на турския президент Реджеп  Ердоган за две държави в Кипър, като призова за справедливо споразумение с обединена държава под формата на двузонална федерация. Това съобщиха дипломати, цитирани от АФП. "Съветът за сигурност осъжда изявлението за Кипър от турски и кипърски турски лидери, се казва в изявлението, което според дипломатите ще бъде официално прието по-късно през деня. Съветът за сигурност изразява дълбокото си съжаление по отношение на тези едностранни действия, които противоречат на предишните му резолюции и изявления."

Съветът за сигурност също така подчертава значението на пълното изпълнение на неговите резолюции, включително прехвърлянето на Вароша в администрацията на ООН. Очакваше се Съветът да приеме изявлението в сряда, но това се забави, тъй като дипломати обсъдиха реакцията срещу Ердоган, е заявил анонимен източник от ООН. Ходът беше рядък, тъй като подобни изявления често се смекчават, за да се гарантира, че получават възможно най-голяма подкрепа от 15-те държави-членки на Съвета.

Франция вече разкритикува като "провокация" хода на кипърските турци частично да отворят изоставен град в Кипър за потенциално презаселване.

Припомняме, че Ердоган обяви преди дни, че мирни преговори за бъдещето на етнически разделения Кипър могат да се провеждат само между "двете държави" на средиземноморския остров, в коментари, които със сигурност ще раздразнят още кипърските гърци и Европейския съюз.

Кипърските турски власти също така обявиха планове за евентуално презаселване на малка част от изоставеното към момента кипърско гръцко предградие Вароша на източния бряг на острова.

Лайeн: ЕС никога, никога няма да приеме сделка за Кипър с две държави

Лайeн: ЕС никога, никога няма да приеме сделка за Кипър с две държави

Турското нашествие и разделяне от 1974 г. пречи на турските амбиции за членство в ЕС

Този ход очаквано вбесява кипърските гърци като по същество претенции за собственост върху зона, която според ООН трябва да бъде поставена под контрола на миротворци. Кипърските гърци, които представляват Кипър в международен план и са подкрепяни от Европейския съюз, отхвърлят споразумение за две държави за острова, което би предоставило суверенен статут на отцепилата се кипърска турска държава, която само Анкара признава.

Въпреки че ООН се мъчеше неубедително да се справи с Кипър в продължение на десетилетия, спорът се изостри заради конкурентни претенции за крайбрежни енергийни залежи и скорошното повторно отваряне от страна на кипърските турци на част от Вароша за посетители.

Вароша е турска военна зона от 1974 г., масово разглеждана като разменна монета за Анкара във всякакво бъдещо мирно споразумение. Той представлява зловеща колекция от изоставени високи хотели и резиденции във военна зона, в която никой нямаше право да влиза, е пуст откакто войната от 1974 г. раздели острова.

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

На церемония за 37 г. от обявяването на Севернокипърската република...