Европейският съюз "никога, никога" няма да приеме споразумение за две държави за етнически разделен Кипър, заяви в четвъртък Урсула фон дер Лайен, съобщава "Ройтерс". 

Лайен, която бе на посещение в Кипър, заяви, че Европейският съюз говори с един глас за конфликта, който се проточва от десетилетия и е ключово препятствие в амбициите на Турция за присъединяване към блока.

"Искам да повторя, че никога, никога няма да приемем решение от две държави. Ние сме твърди в това и сме много обединени", каза фон дер Лайен на пресконференция.

Кипър е разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от кратък вдъхновен от гърци преврат. Югът се управлява от международно признато правителство, което представлява целия остров в Европейския съюз, докато северът е отцепена кипърска турска държава, призната само от Анкара.

ООН готви нова среща за обединението на Кипър

ООН готви нова среща за обединението на Кипър

Разговорите ще се проведат в Женава в края на месец април

Усилията, ръководени от ООН, предшестващи събитията от 1974 г., не успяха да обединят острова. Настоящият застой е пропит с разногласия относно формата, която обединението може да приеме - обединение на две независими държави, застъпвано от новото кипърско турско ръководство или като федерация, застъпвано от кипърските гърци, представляващи Кипър в международен план.

Разговорите в Женева по-рано тази година приключиха без решение.

Несъгласието се фокусира и върху конкуриращи се претенции за офшорни енергийни резерви, спор, свързан с кавги между Турция и Гърция, ключов съюзник на кипърските гърци.

"Нашите съседи имат интерес от добри двустранни отношения. Ако случаят е такъв и ние също имаме интерес от добри двустранни отношения, искам нашите съседи да знаят, че ако говорят с някоя от нашите държави-членки, като например Кипър, с какъвто и да е тон, те говорят с Европейския съюз", каза фон дер Лайен.

Турция планира нови сондажи край Кипър

Турция планира нови сондажи край Кипър

Мевлют Чавушоглу се срещна с лидера на кипърските турци Ерсин Татар