Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш свиква среща за обединението на Кипър на 27-29 април в Женева. Това става за първи път от 2017 г. насам. Това се казва в изявление, публикувано от неговия прессекретаря на Антонио Гутериш - Стефан Дюжарик.

Той уточни, че след консултации, проведени през последните няколко месеца от специалния пратеник на генералния секретар на ООН Джейн Хол Лют, Антонио Гутериш "възнамерява да свика неформална среща във формат 5 + 1 в Женева по въпроса за Кипър. "

"Целта на срещата е да се определи дали има допирни точки между страните, въз основа на които би било възможно да се стигне до дългосрочно решение на кипърския проблем в обозримо бъдеще", се казва в съобщението.

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

На церемония за 37 г. от обявяването на Севернокипърската република...

Традиционно срещите по кипърското обединение се провеждат във формат "5 + 1". Той предвижда участие в такива срещи на лидерите на гръцката и турската общност на острова; външни министри на Великобритания, Гърция и Турция, които се считат за правомощия - гаранти за независимостта, териториалната цялост и сигурността на Кипър; както и лично генералния секретар на ООН. За последен път конференция по кипърския въпрос се срещна в петпосочен формат през 2017 г. в швейцарския ски курорт Кран-Монтана. Тя обаче свърши без резултат и оттогава междуобщинските преговори по кипърския проблем не бяха възобновени.

 В Кипър се опасяват, че Турция може да анексира северната част на острова до 2023 г.

В Кипър се опасяват, че Турция може да анексира северната част на острова до 2023 г.

Христодулидис направи коментара пред парламента

Кипър е разделен по етнически признак след въоръжената инвазия на Турция през 1974 г., провокирана от държавен преврат от поддръжници на анексирането на острова към Гърция. В резултат на военните действия приблизително 37% от територията на Кипър е под турски контрол, върху която през 1983 г. е създадена самопровъзгласената Турска република Северен Кипър (TRNC). Южната част на острова остава под контрола на Република Кипър, обитавана главно от кипърски гърци.

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Турция да докаже на практика, че иска искрен диалог и да спре незаконните действия

Единствената държава, която признава Северен Кипър, е Турция. Анкара в същото време не признава Република Кипър като държава, при това от 1963 г. В Анкара и Северен Кипър властите на Република Кипър се наричат ​​"гръцката администрация на Кипър".

В международните документи целият остров Кипър се счита за една държава. В гръцкия юг на Кипър северната част на острова, където живее турската общност, се нарича "териториите на Република Кипър, окупирани от турски войски", а Северен Кипър се нарича "псевдо държава".