Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и кипърският президент Никос Анастасиадес по време на срещата си днес в Никозия заеха обща позиция по кипърския въпрос, съобщават медии в Гърция.

Двамата призоваха за двузонална двукомунална федерация като единственото решение за разрешаване на разделението на Кипър, причинено от турско нашествие през 1974 г., довело до 200 000 бежанци, хиляди смъртни случаи и стотици изнасилени жени, пише "Грийк сити таймс".

"Днешното посещение идва в чувствителен момент по кипърския въпрос", коментира премиерът, отбелязвайки, че текат дискусии по въпроса за петстранна среща под егидата на ООН.

"Уверявам, че краят на окупацията на Турция и намирането на функционално и взаимно приемливо решение остава основен приоритет на гръцката външна политика, акт на справедливост за кипърския народ", каза Мицотакис, позовавайки се на "национален приоритет".

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

На церемония за 37 г. от обявяването на Севернокипърската република...

Той изрази ангажираността на двете страни към решенията на ООН, които определят "единствената универсално обвързваща рамка за решение" по кипърския въпрос е "двузонално двукоммунално решение".

"За съжаление", добави той, "Турция и новият кипърски турски лидер са извън ООН, настоявайки за безпочвената позиция за две държави, нещо отхвърлено не само от Гърция и Кипър, но и от ООН, и от ЕС".

"Анкара и (кипърско-турски лидер Ерсин) Татар трябва да знаят, че възобновяването на диалога ще се осъществи в границите, които съм подчертал", каза той и добави, че "решението не трябва да служи на целите на Турция".

Необходимо е спазване на международните правила, коментира Анастасиадес, който подчертава, че целта е "да се спазват правата на всички хора", а не да се даде "суперсила" на някоя от страните.

Мицотакис поиска от Турция да докаже на практика, че иска искрен диалог, но също така да спре незаконните действия.

Той се позова на предстоящата среща на върха на Европейския съюз, заявявайки, че е уверен, че ЕС ще покаже необходимата солидарност.

Диалогът с други страни трябва да се ръководи от зачитане на международното право, а именно Морското право на Хартата на ООН и добросъседските отношения.

Османската империя отвръща на удара на Европа

Османската империя отвръща на удара на Европа

ЕС е изправен пред три сили, обсебени от минала имперска слава: Русия, Турция и Британия