Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изключи обсъждането на федерална система за обединение на Кипър, настоявайки, че споразумение за две държави е единственото решение за етнически разделения остров, информира "Асошиейтед прес".

В обръщение към депутатите от своята управляваща Партия на справедливостта и развитието Ердоган нападна гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, обвинявайки го, че бил конфронтационен и нарушавал нововъзобновените преговори между Гърция и Турция, целящи намаляване на напрежението между двете съседки.

"Вече няма друг изход за Кипър, освен решението за две държави", настоя Ердоган, визирайки мирно споразумение, което ще бъде договорено между две равностойни суверенни държави.

"Независимо дали го приемате или не, вече не може да има такова нещо като федерация", изтъкна турският държавен глава.

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Турция да докаже на практика, че иска искрен диалог и да спре незаконните действия

Ердоган коментира: "Няма смисъл да се обсъждат стари формули за решение на проблема... които пренебрегнаха турския народ на острова и осъдиха преговорите на провал в продължение на 50 години. Тази работа вече приключи."

Изявлението му беше направено, докато се очаква генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да свика среща през следващия месец, която ще събере враждуващите кипърски гърци и турци, както и "гарантите" на Кипър - Гърция, Турция и Великобритания, за да преценят шансовете за възобновяване на преговорите за обединяване на острова.

Островът е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу след преврат, целящ да обедини острова с Гърция. Само Турция признава декларацията за независимост на кипърските турци в северната една трета от острова.

Турция и отцепническите кипърски турци казват, че решение, което предвижда федерация, съставена от гръцко и турско говорящи зони, е изпробвано многократно през последните пет десетилетия и е довело до провал на нежеланието на кипърските гърци да споделят властта с кипърските турци.

Кипърските гърци категорично отхвърлят всяко споразумение, което би узаконило етническото разделение на островната държава в Източното Средиземноморие.

Мицотакис, който посети Кипър по-рано тази седмица, заяви, че приоритетът на Гърция е да сложи край на турската окупация на Кипър и че настояването на Турция и кипърските турци за решение за две държави е "нереалистично".

Ердоган отсече в тази връзка, че Мицотакис трябвало да "си знае мястото".

"Ако търсят мир, не бива да ме предизвикват", предупреди Ердоган и подчерта: "Ако не знаете мястото си, това означава, че ритате масата за преговори."

Миналия месец официални лица от Гърция и Турция проведоха първата си среща от пет години в Истанбул, след година, в която двете страни членки на НАТО стигнаха до ръба на конфликт в Източното Средиземноморие.

Гърция и Турция преговарят за предотвратяване на война

Гърция и Турция преговарят за предотвратяване на война

Организираните разговори на високо равнище са приветствани от международната общност